Un cutremur puternic s-a produs, duminică dimineaţă, în centrul Italiei, a anunţat Institutul american USGS, citat de Reuters. Seismologii italieni au revizuit magnitudinea seismului la 6,1 de la 6,5, după ce iniţial USGS anunţase o magnitudine de 7,1. Potrivit Institutului italian de Geofizică a Pământului, epicentrul a fost localizat la 10 kilometri adâncime. Martori ai seismului au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica.

Mărturiile care vin din localităţile aflate în apropiere de epicentrul seismului de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, sunt cutremurătoare, relatează La Repubblica. Primarul din Usita vorbeşte de un dezastru şi mărturiseşte că a a văzut infernul.

“S-a prăbuşit totul, văd coloane de fum, este un dezastru, un dezastru. Dormeam în maşină, am văzut infernul”, a spus edilul Marco Rinaldi.

“Sunt multe (clădiri – n.r.) prăbuşite, să sperăm că nu este nimeni sub dărâmături:, a spus şi primarul din Acquasanta Terme, Sante Stangoni.

“Sunt relativ liniştit, pentru că sper că eforturile făcute în aceste zile au fost suficiente pentru a salva vieţile oamenilor: centrul a fost evacuat, clădirile din cartierele cu cel mai mare risc au fost declarate nelocuibile”, a declarat primarul din Camerino, Gianluca Pasqui, care a vorbit, însă, de noi clădiri prăbuşite în localitate.

Autorităţile au luat această măsură pentru putea verifca infrastructura.

Cutremurul, cu magnitudinea 6,1, potrivit celor mai recente estimări, a avut loc duminică, la ora locală 7.41 (8.41 ora României), la graniţa regiunilor Marche şi Umbria, zonă afectată şi de seismele din 24 august şi de săptămâna aceasta.

Martori ai seismului de duminică dimineaţă, din centrul Italiei, au declarat că mai multe clădiri, inclusiv două biserici s-au prăbuşit peste persoane aflate înăuntru, relatează La Repubblica.

Locuitori din Tolentino (regiunea Marche) au declarat că s-a prăbuşit o biserică în care se aflau circa 30 de credincioşi care asistau la slujba de duminică.

La Norcia, s-a prăbuşit catedrala în care se aflau mai mulţi călugări, dar şi credincioşi.

Primarul din localitatea Castelsantangelo (centrul Italiei), Mauro Falcucci, aflată în apropiere de epicentru, a declarat că în localitatea pe care o administrează s-au prăbuşit numeroase clădiri în urma seismului produs duminică, la ora locală 7.41 (8.41 ora României), în Peninsulă, relatează La Repubblica.

“Eu sunt la Fano, unde locuiesc, dar mi s-a spus că există (clădiri – n.r.) prăbuşite, că este un dezastru! S-a deschis pământul, este fum, un dezastru. Sper că încăpăţânaţii care rămăseseră la Santangelo s-au mutat în cursul nopţii”, a declarat edilul.

Cutremurul, care a avut epicentrul localizat între Marche şi Umbria, în zona afectată deja de seismele din 24 august şi de săptămâna aceasta, a fost resimţit în tot centrul Peninsulei, inclusiv la Roma, unde oamenii au ieşit în stradă.

Localităţile cele mai apropiate de epicentru sunt Castelsantangelo, Norcia şi Preci.

Presa locală scrie că seismul a fost resimţit şi în Croaţia şi Bosnia Herţegovina.

Cutremurul a fost urmat deja de mai multe replici, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea 4,9.