Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu a fost reţinut de DNA, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, el fiind acuzat că în campania electorală din 2012, în calitate de preşedinte al PNL Braşov, a primit mită de la trei persoane pentru a-i pune pe poziţii eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ. De asemenea, în calitate de şef al CJ Braşov, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

Acesta, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, este acuzat de luare de mită (trei infracţiuni), precum şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, se arată într-un comunicat al DNA. 

De asemenea, procurorii au mai dispus ”punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile” pentru Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean, acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. 

Totodată, s-a mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Cristian Emil Ciucă, la data faptei director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Radu Petru Ispas, la data faptei administrator public al judeţului Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv în Consiliul Judeţean Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii arată că, ”în contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în Agenţia Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov”.

Potrivit anchetatorilor, una dintre cele trei persoane este Claudiu Coman, inculpat în dosar, care era şef de campanie electorală şi consilier judeţean.

”În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din cadrul CJ Braşov, suma de 50.000 lei”, conform comunicatului DNA.

Banii au ajuns în casieria partidului fără documente şi au fost folosiţi pentru materiale electorale, iar cele trei persoane au fost alese în funcţia de consilier judeţean.

”În aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, cu încălcarea prevederilor legale şi la cererea inculpatului Coman Claudiu, a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate pe care ulterior le-a aprobat. Referatele respective au fost semnate în prealabil şi de suspecţii Cirică Cristian Emil, Popescu Aurelia şi Ispas Radu Petru”, se mai arată în comunicatul DNA.

Prin aceste documente, au fost justificate trei dispoziţii date ulterior, precum şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului, spun procurorii.

Aceste demersuri au dus la aprobarea sumei de 675.000 de lei, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii.

”În continuare, având acceptul şi promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, inculpatul Coman Claudiu şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate mai sus şi a cerut unui număr de 15 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut”, arată comunicatul DNA.

După formularea acestor cereri, între o societate administrată de fapt de Răzvan Iosif şi primăriile respective sau direct cu şcolile din localităţi au fost încheiate contracte de furnizare de cursuri - tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, sub forma unor pachete cu CD-uri -  valoarea acestora fiind de 675.000 de lei.

”În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primările să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial”, potrivit DNA.

Potrivit DNA, ulterior, societatea care a furnizat softurile, după ce a scăzut cheltuielile pe care le-a făcut, de aproximativ 10.000 de lei pentru fiecare contract plus diverse comisioane, a retras restul banilor în numerar, în mai multe tranşe.

Banii au ajuns la Claudiu Coman, care s-a folosit de ei pentru a-şi asigura locul pe o poziţie sigur eligibilă pe lista candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Braşov, mai arată procurorii.

Cât timp este sub control judiciar, Claudiu Coman trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată DNA şi organul de poliţie desemnat cu supravegherea cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din DNA Braşov, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţele de dispunere a controlului judiciar, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. 

Dacă acesta încalcă cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaţilor şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală, se mai arată în comunicatul DNA.

În luna septembrie, procurorii DNA Braşov l-au pus sub control judidicar pe Aristotel Căncescu într-un alt dosar, în care este cercetat pentru abuz în serviciu şi în care este vizat şi primarul Braşovului, George Scripcaru.

Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.