Circa 2.000 de migranţi din tabăra de la Calais nu vor să plece, ci vor să încerce în continuare să ajungă în Marea Britanie, a declarat preşedintele ONG-ului L’Auberge des Migrants, Christian Salome, care a îndemnat la prudenţă în cursul operaţiunii de evacuare, relatează AFP.

„Deocamdată, totul decurge bine, pentru că sunt oameni care aşteaptă cu nerăbdare să plece”, a declarat Salome, în condiţiile în care primul autocar cu migranţi a plecat din “Junglă” la 8.45, în direcţia unui centru de primire din Burgundia.

Preşedintele ONG-ului s-a declarat, însă, “mult mai îngrijorat pentru sfârşitul săptămânii, când nu vor mai rămâne decât oamenii care nu vor să plece şi care vor să încerce în continuare să ajungă în Anglia”, a adăugat el.

Cei care refuză să plece de bună-voie, vor fi arestaţi şi duşi în centre de detenţie.

Franţa a început luni dimineaţă să evacueze aşa-numita “Junglă” de la Calais, iar sute de oameni, mulţi cu valize, s-au aşezat la coadă în faţa unui hangar care serveşte drept cartier general al operaţiunilor, pentru a aştepta să plece către unul dintre cele 450 de centre de primire disponibile în Franţa.

Autorităţile estimează că circa 2.500 de oameni vor pleca luni, în prima zi a operaţiunii.

Poliţişti înarmaţi au înconjurat hangarul şi au fost desfăşuraţi în tabără, după ce, în cursul nopţii de duminică spre luni, grupuri mici de migranţi au dat foc la toalete şi au aruncat cu pietre în forţele de securitate.

În total, între 6.000 şi 8.000 de migranţi urmează să fie evacuaţi şi să fie duşi cu autocarul în în 287 de Centre de Primire şi Orientare (CAO), din toată Franţa, cu excepţia Ile-de-France şi Corsica. Fiecare CAO va primi, în medie, circa 20 de persoane, pentru a evita afluxul prea mare.