Armata turcă a bombardat zeci de poziţii ale grupării Stat Islamic (SI) şi ale miliţiei kurde YPG în Siria în ultimele 24 de ore, blocând capacitatea de manevră a celor două organizaţii, a indicat armata luni, în timp ce operaţiunea sa a intrat în cea de-a treia lună, relatează agenţia Reuters.

Susţinuţi de tancuri turceşti, forţe speciale şi lovituri aeriene, rebelii care luptă sub stindardul Armatei Siriene Libere au intrat în nordul Siriei pe 24 august şi au cucerit de la Statul Islamic oraşul sirian Jarablus, de la graniţa cu Turcia, în mare măsură fără o opoziţie.

În cadrul ultimelor acţiuni ale operaţiunii, intitulată ''Scutul Eufratului'', au fost bombardate 27 de poziţii ale Statului Islamic şi 19 aparţinând miliţiei kurde YPG, lăsând ambele grupări ''fără o capacitate de manevră'', se afirmă într-un comunicat.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, afirma sâmbătă că forţele sprijinite de către Ankara vor continua să avanseze către oraşul Al-Bab, aflat sub controlul Statului Islamic, subliniind efortul Ankarei de a-i îndepărta pe militanţii SI şi pe combatanţii kurzi sirieni din teritoriul aflat în apropierea graniţei cu Turcia.

Armata siriană consideră însă că prezenţa trupelor turceşti pe teritoriul Siriei reprezintă o escaladare inacceptabilă şi periculoasă a situaţiei, precum şi o încălcare flagrantă a suveranităţii ţării.

AGERPRES