Bătălia pentru Mosul, ultimul bastion important în Irak al grupării jihadiste Stat Islamic, va fi de proporţii şi nu se va încheia prea curând, în pofida faptului că forţele irakiene continuă să avanseze, a declarat sâmbătă într-un interviu pentru Reuters ministrul de interne şi al apărării din guvernul regional kurd, Karim Sinjari.

Karim Sinjari a avertizat că luptătorii din Stat Islamic - al căror număr este estimat între 4.000 şi 8.000 de indivizi - vor riposta cu ferocitate dat fiind faptul că oraşul Mosul are valoare simbolică pentru extremiştii sunniţi.

„Dacă rezistă în oraş, în special în vechiul Mosul, va fi o luptă de proporţii... Străzile sunt foarte mici, foarte înguste. Nu poţi intra cu vehicule, nu poţi intra cu tancuri. Deci va fi o luptă corp la corp”, a avertizat el, potrivit Agerpres.

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat înfiinţarea unui "califat" la Mosul şi s-a autointitulat lider al musulmanilor din întreaga lume, după ce luptătorii săi au cucerit cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, în 2014.

„Dacă Mosulul este terminat, califatul pe care l-au anunţat este terminat. Dacă pierd în Mosul, nu le mai rămâne nimic, doar Raqqa”, oraş sirian, un alt bastion important al Stat Islamic, a spus Sinjari. „Vor trebui să meargă în Siria. Vor fi încercuiţi într-o singură zonă”, a adăugat el.

Beneficiind de sprijin aerian şi terestru din partea coaliţiei conduse de SUA, forţele irakiene formate din aproape 30.000 de militari, cărora li se alătură forţele speciale ale Statelor Unite ale Americii protejate din aer de avioane americane, franceze şi britanice, sunt gata să intre în Mosul pentru a recăpăta controlul asupra oraşului, după ce au reuşit să preia controlul în Fallujah şi la Ramadi, la vest de Bagdad, şi după ce au capturat bastionul sunnit de la Tikrit, din centrul Irakului.

„Cred că (bătălia pentru Mosul) va fi mai lungă decât cea pentru Fallujah şi Tikrit, Mosulul este un oraş mare”, avertizează Sinjari. Până acum, forţele kurde au capturat 20 de sate, iar armata irakiană a preluat controlul asupra a 10 sate, spune el.

Nu este clar dacă Al-Baghdadi, un irakian care a executat o condamnare într-o închisoare militară a SUA din Irak, va risca moartea sau capturarea şi se va alătura luptătorilor săi în bătălia pentru Mosul, oraş predominant sunnit, unde trăiesc peste 1,5 milioane de oameni.

„Potrivit unor informaţii neconfirmate, Abu Bakr s-a aflat în Mosul în urmă cu trei zile. Oamenii l-au văzut vizitându-şi luptătorii şi încurajându-i. Nu suntem siguri că a fost într-adevăr prezent, asta-i informaţia pe care o avem”, a explicat Sinjari.

Forţele irakiene nu vor fi capabile să învingă Stat Islamic fără ajutor din interior, informatori sau spioni, şi fără cooperarea cu triburile sunnite, mai spune el. Gruparea jihadistă, din care fac parte foşti ofiţeri sunniţi din armata fostului dictator irakian Saddam Hussein, a construit tunele subterane şi a săpat tranşee în jurul oraşului Mosul, pe care le-a umplut cu ţiţei pentru a-i da foc în momentul în care forţele irakiene se vor apropia de oraş.

„Circulă multe informaţii potrivit cărora există elemente care au fost de acord să ucidă membri ai Daesh. Unii membri ai Daesh au fost ucişi pe stradă. Ei nu vor Daesh. Unii au fost ucişi şi alţii au plecat. Aceştia sunt oameni care au arme, care comit atacuri în anumite zone pe timp de noapte şi apoi fug”, susţine el.

Reuters precizează că nu a putut confirma aceste informaţii din surse independente. „Sunt mulţi oameni care nu mai vor să lupte. (Stat Islamic) îi execută”, a mai spus Sinjari, care a explicat că planul forţelor irakiene este să înconjoare Mosulul din toate părţile.

Presiunea ar putea determina Stat Islamic să devină şi mai nemilos, după cum sugerează campaniile militare anterioare purtate împotriva grupării teroriste. Oamenii care au reuşit să scape de jihadişti din oraşul Hawija au plătit un preţ greu atunci când au fost surprinşi pe un drum, spune Sinjari. „Au ucis 118 dintre ei. Ne aşteptăm să ia (oameni pe care să-i folosească drept) scuturi umane, ne aşteptăm la orice din partea Daesh”, a avertizat Sinjari.

Digi 24