Omul de afaceri Adrian Sârbu a venit, joi, la Parchetul instanţei supreme pentru a fi audiat, în calitate de martor, în dosarul Mineriadei. drian Sârbu a ajuns în jurul orei 9.20 la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, surse judiciare declarând că a fost citat de procurori pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul Mineriadei.

Omul de afaceri va da declaraţii în faţa anchetatorilor despre perioada în care a fost consilier personal al premierului Petre Roman şi a fost responsabil de comunicare în Guvern.

Sursele citate au precizat că procurorii Parchetului instanţei supreme au citat mai multe persoane pentru a fi audiate în acest dosar, în care ancheta ar putea fi încheiată până la sfârşitul acestui an.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, în septembrie, că este ”optimist” că până spre sfârşitul anului dosarul Mineriadei va ajunge în ”stadiul spre finalizare”.

”Cu prioritate se desfăşoară activităţile în cadrul dosarului Mineriadei şi în continuare s-a efectuat, de asemenea, o echipă investigativă care se ocupă de dosarul Revoluţiei, pentru ca şi el să fie clarificat într-un termen rezonabil. Va să zică, aşa cum am scris în proiectul managerial, vor fi anchete efective şi nu există niciun motiv ca aceste dosare să nu fie soluţionate într-un termen rezonabil de acum înainte. Şi este clar că ele sunt întârziate, pentru acest motiv noi am primit şi condamnări la CEDO. România a fost condamnată pentru acest fapt, însă, aşa cum se prezintă în acest moment situaţia, eu sunt optimist că până spre sfârşitul anului cel puţin unul dintre dosare va ajunge în stadiul spre finalizare şi în prima jumătate a anului următor şi un al doilea dosar mare dintre cele care sunt avute în vedere va ajunge spre stadiul de finalizare” a spus atunci Lazăr.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au audiat, în cadrul actelor procedurale desfăşurate în perioada 15 februarie – 7 iulie, şapte suspecţi, 455 de persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în iulie a fost audiat la PICCJ fostul preşedinte Ion Iliescu, în calitate de suspect. Iliescu a fost pus sub acuzare în octombrie 2015, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, din iunie 1990 , soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost audiat tot în luna iulie, în dosarul Mineriadei. Virgil Măgureanu a fost director al Serviciului Român de Informaţii din 26 martie 1990 până la 25 aprilie 1997, când a demisionat.

Prin ordonanţa din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de  13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

În dosarul Mineriadei a fost deja începută urmărirea penală, din octombrie 2015, pe numele mai multor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii. Anchetatorii susţin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Corneliu Diamandescu şi alţii au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.

Procurorii PICCJ i-au adus la cunoştinţă lui Ion Iliescu, în octombrie 2015, că este urmărit penal pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, stabilind atunci ca fostul preşedinte să fie din nou citat pentru a da declaraţii. 

În dosar au mai fost puşi sub acuzare Mugurel Florescu, Nicolae Dumitru, Emil Dumitrescu, Petre Petre, Vasile Dobrinoiu, Cazimir Ionescu, Cornel Burlec-Plăieş şi Gheorghe Dobre. 

De asemenea, foştii lideri sindicali, directori sau angajaţi la exploatările miniere Aninoasa, Lonea Deva, Motru, Ţebea, Petrila, Bărbăteni, Paroşeni şi Comăneşti sunt acuzaţi de implicare în deplasarea minerilor la Bucureşti.