Argentina a îndemnat vineri Londra să renunţe la manevrele militare programate în Malvine, arhipelag britanic situat în Atlanticul de Sud, la 500 de kilometri de coastele argentiniene, şi revendicat istoric de ţara sud-americană, relatează AFP.

"Argentina denunţă realizarea acestor exerciţii militare pe teritoriul argentinian ocupat ilegal de Marea Britanie", potrivit unui comunicat al autorităţilor de la Buenos Aires în care se face referinţă la manevrele prevăzute între 19 şi 28 octombrie, "incluzând lansări de rachete 'Rapier'".

Ambasadorul Marii Britanii la Buenos Aires, Mark Kent, a fost convocat la Ministerul argentinian de Externe.

Londra, a adăugat comunicatul, "ignoră rezoluţiile Naţiunilor Unite şi altor organisme internaţionale care somează cele două ţări să reia negocierile pentru a se ajunge la o soluţie paşnică şi definitivă".

Britanicii au ridicat, în 1833, drapelul lor pe Insulele Malvine (Falkland în engleză), situate la 13.000 de kilometri de Londra, şi refuză să negocieze cu statul argentinian despre suveranitatea arhipelagului. Ele oferă Marii Britanii o poartă spre Antarctica, iar în apele lor teritoriale au fost descoperite zăcăminte de petrol.

Un dezgheţ în relaţiile bilaterale în privinţa Malvinelor a fost observat după instalarea la putere la Buenos Aires a preşedintelui de centru-dreapta Mauricio Macri.

Un zbor regulat al unei companii argentiniene este pe cale să fie autorizat în următoarele luni de către guvernul de la Buenos Aires. În prezent, insulele sunt foarte izolate, deservite numai de zboruri militare dinspre Marea Britanie şi un zbor comercial săptămânal al companiei chiliene LAN, de la Punta Arenas, în Patagonia chiliană.

În 1982, Londra a pus capăt rapid invadării arhipelagului de către armata argentiniană, în timp ce ţara sud-americană era condusă de o juntă militară. Războiul Malvinelor s-a soldat cu 649 de morţi în rândurile argentiniene şi 255 în tabăra britanică.

 

AGERPRES