Doi atentatori - un bărbat şi o femeie - au detonat bombele pe care le aveau asupra lor sâmbătă dimineaţă la Ankara, când - în cursul unei operaţiuni a poliţiei - agenţii forţelor antitero le-au ordonat să se predea, relatează AFP, DPA şi Reuters, citând canale media turce.

Cei doi au detonat bombele pe care le pregătiseră pentru a fabrica maşini-capcană, a indicat agenţia de presă turcă Anadolu, adăugând că ambii au decedat.

Potrivit CNN Turk, un număr mare de ambulanţe au sosit la faţa locului, pentru moment neexistând informaţii referitoare la alte victime.

Guvernatorul Ankarei, Ercan Topaca, a explicat jurnaliştilor prezenţi la faţa locului că este posibil ca ei să fi avut legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Cei doi erau căutaţi de poliţie după informaţie ce le parvenise din provincia Diyarbakir, sud-estul ţării, locuită de populaţie majoritar kurdă, a precizat el.

"Materialul utilizat, fabricarea (dispozitivului exploziv) şi modul în care a fost pregătit seamănă puţin cu PKK", a declarat guvernatorul, citat de Anadolu.

PKK — organizaţie considerată teroristă de către autorităţile turce, UE şi SUA — desfăşoară de 32 de ani o insurecţie împotriva statului turc în sud-estul ţării cu scopul de a obţine independenţa. Violenţele au fost reluate anul trecut după o încetare a focului fragilă de doi ani. Declanşat în 1984, acest conflict s-a soldat cu peste 40.000 de morţi până acum.

Un grup radical apropiat PKK, Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK) a revendicat vineri un atentat împotriva unui post de poliţie la Istanbul, care rănise în ajun zece persoane.

Cu un an în urmă, la 10 octombrie 2015, Ankara era ţinta celui mai grav atentat islamist comis vreodată în Turcia, soldat cu 103 morţi într-o explozie comisă în apropiere de gară. Niciodată revendicat, el a fost imputat grupării jihadiste Statul Islamic.

AGERPRES