O fregată franceză va efectua, în perioada 7 - 10 octombrie, exerciţii în Marea Neagră împreună cu fregata Regele Ferdinand, cu două corvete şi cu două nave purtătoare de rachete ale Forţelor Navale Române, la antrenamente urmând să fie prezente şi elicoptere ale Forţelor Aeriene Române.

Fregata franceză Le Premier-Maître L'Her va face o escală în Portul Constanţa, în perioada 7-10 octombrie, potrivit unui comunicat al Forţelor Navale.

În timpul staţionării în port, o delegaţie condusă de comandantul navei va face vizite protocolare la autorităţile locale şi la comandantul Flotei, iar echipajul va avea posibilitatea de a vizita principalele atracţii turistice ale Constanţei.

La plecarea din portul Constanţa, fregata franceză va participa la un exerciţiu naval cu trageri de luptă împreună cu cinci nave militare româneşti (fregata Regele Ferdinand cu elicopter ambarcat, două corvete şi două nave purtătoare de rachete) şi trei avioane MIG 21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.

“Exerciţiile pe mare vor fi complexe şi vor antrena intens echipajele în lupta în mediul aerian, de suprafaţă şi submarin”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.

Fregata Le Premier-Maître L'Her face parte din clasa d'Estienne d'Orves şi a intrat în serviciul Marinei Militare Franceze la 5 decembrie 1981. Are un echipaj alcătuit din 7 ofiţeri, 58 maiştri militari şi 24 de marinari. Nava are o lungime de 80,5 de metri, lăţimea de 10,3 metri şi un pescaj de 5,6 metri. La un deplasament de 1.330 tone, cele două motoare diesel SEMT Pielstick  de 12.000 de cai putere asigură o viteză maximă de 24 noduri. Fregata poate folosi în luptă patru rachete Exocet navă-navă, o rampă dublă Simbad pentru rachete Mistral, un tun de 100 mm şi două de 20 mm, patru mitraliere de 12,7 mm şi 4 tuburi lans-torpile de 550 mm.