Avioane siriene şi ruse au bombardat intensiv partea aflată sub controlul rebelilor la Alep, după ce armata regimului de la Damasc a anunţat declanşarea unei ofensive pentru recucerirea acestor cartiere care se sustrag controlului său din 2012, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Potrivit OSDO, cel puţin 30 de raiduri au avut loc în timpul nopţii şi vineri dimineaţa, în timpul cărora au fost ucişi cel puţin trei persoane într-unul dintre cartierele rebele ale oraşului divizat, front important al războiului care sfâşie Siria de peste cinci ani.

'Putem confirma că trei civili au fost ucişi şi mai multe zeci au fost răniţi în cartierul Fardus, însă bilanţul riscă să se agraveze, în condiţiile în care oameni se află sub dărâmături', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. 'Avioanele siriene lansează butoaie cu explozibili şi avioane ruse efectuează lovituri', a precizat el.

Potrivit unui jurnalist al AFP din partea rebelă a Alep, două centre ale 'Căştilor Albe' (apărarea civilă a opoziţiei siriene) au fost avariate de bombardamente.

Aceste noi lovituri aeriene au intervenit după ce armata siriană a anunţat joi seara declanşarea unei ofensive în sectorul estic al oraşului Alep, pe care regimul îl asediază aproape în continuu de două luni.

Armata le-a cerut locuitorilor 'să se îndepărteze de poziţiile' grupărilor rebele şi a dat asigurări că civilii care ar dori să părăsească aceste cartiere ale rebelilor pentru a ajunge în sectorul guvernamental al oraşului nu vor fi opriţi.

'Ceea ce se întâmplă este că oraşul Alep e atacat şi toată lumea a pus din nou mâna pe arme', a anunţat joi seara emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, la New York.

Războiul din Siria s-a soldat, în decurs de cinci ani, cu peste 300.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară de după Al Doilea Război Mondial.

Un armistiţiu în Siria iniţiat de Moscova şi Washington a expirat luni, fiecare parte acuzându-se reciproc de nerespectarea lui, şi nu a permis livrarea de ajutor umanitar în partea oraşului Alep asediată de regim.

În pofida declaraţiilor acide din ultimele zile între ruşi şi americani, care susţin tabere opuse în conflictul sirian, liderii diplomaţiilor acestor ţări au vineri o întrevedere la New York, pentru noi discuţii privind restabilirea armistiţiului.

AGERPRES