Un incendiu puternic, aparent provocat de o persoană încă necunoscută în tabăra de refugiaţi Moria, de pe insula elenă Lesbos, a făcut mii de migranţi să fugă pentru a scăpa de flăcări, relatează AFP.

“Între 3.000 şi 4.000 de migranţi au fugit din tabăra Moria”, a declarat pentru AFP o sursă din Poliţie, subliniind că vântul puternic alimentează flăcările.

Ofiţerul apropiat anchetei a precizată că nu există “nicio îndoială” privind faptul că incendiul a fost provocat intenţionat.

Circa 500 de migranţi păreau să se fi întors la Moria în cursul nopţii de luni spre marţi.

Aproximativ 150 de minori găzduiţi în tabără au fost duşi într-o alta, specială pentru minori.

Aceasta nu este prima dată când apar incidente în tabăra supraaglomerată, dar nu a fost nevoie niciodată până acum de o evacuare atât de amplă.

În prezent, pe insula Lesbos se află 5.650 de refugiaţi şi migranţi, în condiţiile în care capacitatea de cazare este de 3.500 de locuri, potrivit datelor publicate luni de Guvernul elen.

Majoritatea migranţilor din Lesbos au rămas blocaţi pe insulă după intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, pe 20 martie. Acesta prevede ca toţi migranţii ajunşi pe insulele elene după această dată să fie trimişi în Turcia, dacă nu depun cerere de azil în UE sau dacă cererea lor este respinsă. Procesarea unei cereri de azil poate dura luni de zile.

În prezent, în Grecia trăiesc peste 60.000 de migranţi şi refugiaţi.