Liderul grupării care a traficat aproape 2,5 tone de cocaină, cea mai mare cantitate de stupefiante confiscată de procurorii DIICOT şi una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani, a fost adus joi în România din Spania.

Poliţia Română a anunţat că, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare din Spania, poliţiştii români au preluat un bărbat de 44 de ani, pe numele căruia este emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor la regimul stupefiantelor şi constituire a unui grup criminal organizat.

“Acesta este bănuit că, în perioada aprilie - iunie 2016, împreună cu alte persoane, a iniţiat şi constituit un grup criminal organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional şi intern de droguri de mare risc”, a precizat sursa citată.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că bărbatul extrădat din Spania este Mimoun Kaabouni, de origine marocană, cu cetăţenie spaniolă şi olandeză, liderul grupării care a traficat, pe ruta Columbia - Europa de Vest, 2,5 tone de cocaine, drogurile fiind capturate la începutul lunii iulie, în portul Constanţa.

Bărbatul a fost capturat de autorităţile spaniole în 2 iulie, în timp ce în România au fost prinşi atunci şi arestaţi alţi cinci membri ai grupării, patru lituanieni şi un columbian.

Drogurile au fost capturate în Portul Constanţa după şase luni de anchetă internaţională, procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, spunând că este cea mai mare cantitate de cocaină capturată vreodată în România şi una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani.

Cocaina a fost găsită de anchetatori în structura metalică a patru containere încărcate cu banane, care au venit din America de Sud, valora pe piaţa neagră a drogurilor fiind de peste 600 de milioane de euro. Operaţiunea internaţională care a dus la captura-record de 2,45 tone de cocaină, realizată de autorităţile române, a purtat numele Globetrotter.

Pachetele de droguri, descoperite în patru containere care au ajuns din Columbia în Portul Constanţa, erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, ca Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex, în funcţie de calitate, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

SURSA: News.ro