Discuţiile dintre preşedinţii Francois Hollande şi Klaus Iohannis au vizat, marţi, şi problema romilor, şeful statului francez afirmând, în conferinţa de presă comună de la Palatul Cotroceni, că gestionarea acestei probleme reprezintă "o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate". Se înţelege că francezii vor să scape de ţiganii care le căpuşează ţara şi ar vrea să îi trimită înapoi.  

"Împreună cu preşedintele Iohannis am abordat şi chestiunea romilor, care acum câţiva ani a avut consecinţe politice în Franţa. Această chestiune, din 2012 încoace, a fost abordată şi s-au găsit răspunsuri de o parte şi de cealaltă pentru a putea controla deplasarea populaţiilor, să ne putem asigura întoarcerea unor populaţii, şi în România — sprijinul luptei împotriva sărăciei, pentru a ne asigura cu toţii că aceste populaţii au condiţii de trai decente în ţara lor", a declarat preşedintele francez.

El a adăugat că autorităţile trebuie să facă eforturi pentru ca acest subiect social să nu devină un instrument în discursurile xenofobe.

"Este o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate şi trebuie să evităm ca aceste subiecte să fie folosite în slujba xenofobiei", a adăugat Francois Hollande.

Preşedintele Franţei se află marţi în vizită de stat în România.

AGERPRES