Este stare de urgenţă în Thassos, unde autorităţile au evacuat patru localităţi din cauza incendiilor de vegetaţie. În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care călătoresc în această insulă.

MAE precizează că nu există pericol imediat, însă situaţia se poate schimba de la un moment la altul, focul nefiind încă sub control.

Peste 200 de pompieri, salvamontişti şi voluntari luptă cu flăcările în Thassos. În sprijinul lor a fost chemată şi armata. Autorităţile vorbesc despre cele mai grave incendii produse în insulă din ultimii 30 de ani.

Imagini filmate de turişti români în portul din Thasos, de unde feriboturile pleacă spre Keramoti, arată că focul s-a apropiat ameninţător de ţărm. Zeci de oameni au aşteptat toată noaptea trecută să poată părăsi insula, de teama incendiilor. Printre ei şi mulţi români.

„Noi ne-am speriat. Cred că totuşi ar fi trebuit mai devreme să ne spună ceva şi că incendiul nu se poate stinge, pentru că spre dimineaţă se făcuse coadă la feribot. Erau oameni evacuaţi din Potos cărora pur şi simplu li s-a bătut în geam şi li s-a spus: Plecaţi, că vine focul! Mai devreme ar fi trebuit să li se spună asta. Să nu fi stat până în ultima instanţă!”, a povestit pentru Digi24 o româncă aflată în Thassos.

În locul fotografiilor cu plaje însorite, românii care au părăsit insula au plecat de acolo cu amintiri dezolante.

„Ultimele imagini au fost cu insula în flăcări (...). Ne-am luat bagajele, nu era curent, pe întuneric am strâns tot, am urcat în maşină şi am plecat. Am zis că prefer să dorm lângă feribot decât în calea flăcărilor”, a mărturisit turista româncă.

Focul a mistuit mai multe case şi zeci de hectare de vegetaţie. Mai multe sate au fost evacuate, iar un pompier a fost rănit în timpul intervenţiei.

Flăcările ard neîncetat încă de sâmbătă dimineaţa, când, în urma unei furtuni puternice, un fulger a lovit o pădure din nord-estul insulei şi a aprins copacii. Focul s-a extins cu repeziciune, din cauza rafalelor puternice de vânt. Mai multe drumuri care fac legătura între localităţile de pe insulă au fost închise. La fel s-a întâmplat cu numeroase hoteluri şi taverne. Autorităţile spun că sunt cele mai grave incendii de vegetaţie din 1985 încoace.