Un cetăţean irakian, suspect de propagandă spre ideologia jihadistă, a fost declarat, joi, drept persoană indezirabilă de către magistraţii Curţii de Apel pe o perioadă de 10 ani, potrivit Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Irakianul a intrat în atenţia SRI în 2013, după ce a ajuns în România în baza unei vize de studii.

"Ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii, prin sentinţa nr. 2474 din 1 septembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului irakian H.R.S.H., pentru o perioadă de 10 ani. (...) În urma măsurilor informativ-operative întreprinse la nivelul SRI s-a stabilit că suspectul a derulat activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale", se arată în comunicatul de presă al Serviciului Român de Informaţii.

Concret, irakianul s-a remarcat printr-un profil religios radical, "manifestând în repetate rânduri intoleranţă faţă de occidentali şi musulmanii şiiţi, derulând activităţi de propagandă menite să atragă coreligionari din ţara noastră spre ideologia jihadistă / ideologia DAESH".

Bărbatul a fost luat în custodie publică, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.