Prefectura din Pas-de-Calais a anunţat că a înregistrat 6.901 migranţi, săptămâna aceasta, în tabăra din Lande, la Calais, a cărei desfiinţare completă a reiterat-o, relatează Reuters.

Acest număr este cu mult mai mare decât ultima numărătoare oficială, efectuată de serviciile de stat, şi anume de 4.500 de oameni, în iunie, dar care a fost contestată de asociaţii umanitare care activează în "jungla" de la Calais. Ele au anunţat, la rândul lor, în urmă cu o săptămână, prezenţa a peste 9.000 de migranţi în oraş, dintre care 865 sunt minori.

Potrivit prefecturii, creşterea constatată are un caracter sezonier şi "este necesar să fie pusă în perspectivă alături de creşterea similară a numărului migranţilor înregistrat la Calais vara trecută", ceea ce a condus la un total de 6.000 de oameni în octombrie 2015.

În acelaşi comunicat, prefectura din Pas-de-Calais afirmă că "instalarea durabilă în tabăra din Lande, la Calais, care urmează să fie desfiinţată, nu poate să fie în niciun caz un proiect de viaţă acceptabil".

Prefectura anunţă astfel în mod clar că "jungla", a cărei parte de sud a fost închisă în iarnă, va fi complet desfiinţată, aşa cum a sugerat recent primarul oraşului, Natacha Bouchart, în urma unor contacte cu Ministerul de Interne.

Această perspectivă îngrijorează lucrători umanitari, care se tem că mii de migranţi aflaţi în căutarea unei treceri către Marea Britanie, se vor împrăştia în jurul oraşului, în condiţii rele de igienă şi de securitate.

De la începutul verii, statul a ordonat efectuarea unor controale sistematice la puncte de vânzare instalate la Lande şi a decis închiderea mai multora dintre ele.

Prefectura anunţă totodată că intenţionează să sesizeze "în scurt timp" Consiliul de Stat cu privire la interdicţia care i-a fost notificată de către un tribunal administrativ din Lille în vederea continuării acestor închideri.