Într-un interviu în cotidianul german Bild, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu acuză Uniunea Europeană că "umileşte" Turcia, anunţă AFP. Şeful diplomaţiei de la Ankara a condiţionat din nou respectarea acordului dintre Turcia şi UE privind migraţia de liberalizarea vizelor pentru cetăţenii ţării sale.

"Poporul turc este traumatizat" după puciul din 14 iulie, iar europenii "ne umilesc în loc să ajute Turcia", declarat Cavusoglu tabloidului german.

Ministrul a deplâns îngheţarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. El a susţinut că Turcia depune eforturi "cum puţine alte ţări o fac" pentru a îndeplini condiţiile de aderare, dar primeşte în schimb doar "ameninţări, insulte şi un blocaj total".

"E clar: ori aplicăm împreună toate acordurile, ori le dăm pe toate deoparte", a răspuns ministrul unei întrebări despre posibilitatea ca Turcia să permită din nou plecarea pe mare spre Europa a sute de mii de refugiaţi, începând din octombrie — termenul la care Uniunea Europeană ar trebui să nu mai impună vize cetăţenilor turci, în schimbul angajamentului Ankarei de a opri fluxurile de migranţi.

AGERPRES