În teoria haosului, “efectul fluturelui” este sensibilitatea dependenţei faţă de condiţiile iniţiale, în care o mică schimbare într-un loc dintr-un sistem neliniar determinist poate duce la diferenţe mari într-o stare târzie, scrie Wikipedia. Numele efectului, inventat de Edward Lorenz, este derivat din exemplul teoretic de formare a unui uragan care este condiţionat de faptul dacă un fluture aflat la mare distanţă a bătut sau nu din aripi în urmă cu mai multe săptămâni.

Efectul fluturelui este o figură de stil comună în ficţiune, în special în scenariile care implică călătoria în timp. În plus, operele de ficţiune care implică puncte de la care povestea diferă în timp datorită unui eveniment aparent minor, ducând la un rezultat semnificativ diferit faţă de cazul în care nu ar fi avut loc aceea divergenţă, sunt un exemplu de efect fluture.

Teoria se potriveşte şi cu păţania unui sofer care a provocat un accident în Hunedoara. Dar nu bătaia aripilor unui fluture l-a făcut să intre pe contrasens, ci alt eveniment minor, înţepătura unei albine.

Şoferul de 36 de ani s-a speriat probabil şi a tras stânga de volan, intrând în coliziune cu o altă maşină.

Efectul? O familie formată din trei persoane - părinţii şi un copil de 6 ani - a ajuns la spitalul din Deva cu mai multe traumatisme.

'Şoferul de 36 de ani este din comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara, şi se deplasa pe DN 7. La ieşirea din oraşul Simeria, spre Deva, a pătruns pe contrasens şi s-a tamponat cu un autoturism care venea din sens opus. Conducătorul auto a declarat că ar fi fost muşcat de o albină şi, din reflex, a mişcat de volan, intrând pe contrasens'', a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, Bogdan Niţu.

Pentru salvarea victimelor, la faţa locului s-au deplasat trei echipe de prim-ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi de la SMURD, alături de un echipaj al pompierilor militari şi o maşină de descarcerare.

Răniţii au fost transportaţi la spitalul din Deva, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda.