Procurorii DIICOT – Structura Centrală au reţinut doi cetăţeni ruşi pe motiv că au spart două bancomate din Capitală. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat şi distrugere.

Procurorii susţin că în noaptea de 2 iulie, cei doi ruşi - Artem Kuznetsov şi Artur Shcherbina - au pătruns în incinta zonei de 24h banking a unei unităţi bancare de pe raza sectorului 2, Bucureşti, iar în timp ce Kuznetsov asigura paza, Shcherbina a decupat un segment din partea frontală a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic şi a generat comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10 995 RON din dispenserul bancomatului.

"De asemenea, s-a reţinut că în aceeaşi noapte, inculpaţii au procedat similar la o altă unitate bancară situată pe raza sectorului 6, Bucureşti, determinând eliberarea sumei de 236 800 RON din dispenserul bancomatului", mai arată anchetatorii într-un comunicat.

În fapt, spun procurorii, atacul face parte din categoria de atacuri „Jackpotting”, fiind de tipul „Black Box”, în care autorii decupează o porţiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului şi un dispozitiv extern deţinut de către autori („Black Box”) este conectat la dispenser. Dispozitivul lansează comenzi către dispenser, având ca rezultat eliberarea neautorizată a banilor din ATM.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că astfel de atacuri au fost înregistrate recent şi în alte ţări europene precum Germania, Italia.

Cu ocazia percheziţiei efectuate la data de 25 iulie, în camera unui hotel de pe raza municipiului Ploieşti, au fost găsite şi ridicate dispozitive pentru tăiere caldă, dispozitive de conectare la sistemul informatic, accesorii folosite în împrejurările comiterii celor două atacuri, se mai menţionează în comunicat.

Pe 26 iulie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi pentru o perioadă de 30 de zile.