Asociaţia MEDEL (Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate) a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători şi procurori arestaţi.

Potrivit unui comunicat la Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), MEDEL i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO pe data de 22 iulie, după ce peste 2.700 de judecători şi procurori au fost demişi şi arestaţi de guvernul turc în noaptea de 16 iulie, în contextul loviturii de stat eşuate.

Magistraţii europeni au făcut referire în scrisoarea trimisă NATO la ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, care a dezvăluit într-un interviu că "vina acestor magistraţi, care au fost demişi în miezul nopţii şi reţinuţi, este că ar împărtăşi o credinţă care nu este acceptată de către guvern".

Acelaşi ambasador, arată UNJR, a mai spus că "încă din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborios pentru a identifica în fiecare instituţie persoane care împărtăşesc această credinţă. Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort în această acţiune".

"Este şocant să aflăm că, într-o ţară membră NATO, un sfert din magistraţii din Turcia au fost demişi în mijlocul nopţii pe baza unor 'investigaţii' făcute de servicii secrete, fără a fi încă judecaţi şi condamnaţi pentru că au făcut ceva ilegal", afirmă magistraţii europeni în scrisoare.

Magistraţii europeni au făcut referire la afirmaţia secretarului general NATO din data de 18 iulie, când acesta a spus că, "făcând parte dintr-o comunitate unică de valori, este esenţial pentru Turcia, la fel ca pentru toţi ceilalţi aliaţi, să asigure respectarea deplină a democraţiei şi a instituţiilor sale, ordinea constituţională, statul de drept şi a libertăţilor fundamentale".

Conform MEDEL, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a arătat că ar împărtăşi aceste principii democratice, din moment ce a semnat declaraţia comună NATO la Varşovia, pe data de 9 iulie 2016, unde, printre altele, s-a spus: "Suntem împreună şi acţionăm împreună pentru a asigura apărarea teritoriului şi a populaţiei noastre, precum şi a valorilor noastre comune. Uniţi de legătura noastră transatlantică de durată şi de angajamentul nostru faţă de democraţie, libertatea individuală, drepturile omului şi statul de drept, NATO va continua să militeze pentru pace, securitate şi stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică, în conformitate cu principiile Cartei ONU".

În lumina principiilor enunţate la Varşovia, "nicio democraţie, libertate individuală, respect pentru drepturile omului sau stat drept nu poate exista dacă judecătorii sunt demişi şi arestaţi în mod arbitrar", au spus magistraţii europeni.

"Vă solicităm de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereţi Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varşovia, să elibereze judecătorii şi procurorii arestaţi în mod arbitrar şi să întoarcă ţara pe direcţia democratică, singura care poate aduce pace şi prosperitate cetăţenilor turci", se mai spune în scrisoarea semnată de magistraţii europeni.

MEDEL — Magistrats européens pour la démocratie et les libertés — este o organizaţie a judecătorilor şi procurorilor europeni având ca şi scop principal apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi drepturilor omului. Organizaţia are 22 de asociaţii naţionale din 15 ţări europene, inclusiv Turcia.

AGERPRES