Turcia riscă excluderea din NATO în cazul abandonării principiilor democratice şi nerespectării statului de drept, avertizează John Kerry, secretarul de Stat al Statelor Unite, citat de site-ul publicaţiei The Washington Post.

După participarea la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor UE, desfăşurată la Bruxelles, secretarul de Stat american a reiterat susţinerea pentru Administraţia din Turcia, dar a atras atenţia în privinţa respectării normelor democratice.

"Şi Alianţa Nord-Atlantică are condiţionalităţi privind respectarea principiilor democratice", a declarat John Kerry, după ce Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a avertizat statul turc în privinţa reintroducerii pedepsei cu moartea. Ea a subliniat că UE respinge în mod categoric ţările ce susţin reintroducerea pedepsei cu moartea.

John Kerry a adăugat că ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, l-a asigurat că Guvernul turc va respecta principiile decmocratice şi statul de drept. Kerry l-a avertizat însă că Alianţa Nord-Atlantică va supraveghea acţiunile statului turc.

"Evident au fost arestate rapid foarte multe persoane. Nivelul de vigilenţă şi control va fi semnificativ zilele ce vor urma. Sperăm că vom putea colabora în mod constructiv pentru a preveni un regres", a mai spus Kerry.

Turcia este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite. Are a doua armată ca mărime din NATO şi este un jucător puternic în zona Orientului Mijlociu.