Avionul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost vizat de două avioane de luptă F-16, în timp ce se întorcea de la Marmaris la Istanbul, dar acestea nu au tras, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Cel puţin două F-16 au hărţuit avionul lui Erdogan în timp ce acesta era în aer, în drum spre Istanbul. Şi-au fixat ţintele pe avionul său şi pe alte două F-16 care îl apărau”, a declarat un fost ofiţer, la curent cu incidentul. „Rămâne un mister de ce nu au tras”, a adăugat el.

Un înalt oficial turc a confirmat că aeronava a fost vizată de două aparate de luptă comandate de un grup de pucişti.

Un al doilea înalt oficial a precizat că avionul prezidenţial „a întâmpinat probleme în aer”, dar nu a oferit alte detalii.

Site-urile de urmărire a zborurile au arătat că un avion Gulfstream IV, tipul folosit de Guvernul turc, a decolat de pe aeroportul Dalaman, aflat la circa o oră şi un sfert cu maşina de Marmaris, vineri, în jurul orei 1:40.

Ulterior, acesta a survolat o perioadă de timp zona de la sud de Istanbul, în timp ce, potrivit martorilor, pe aeroportul Ataturk se auzeau încă focuri de armă. În cele din urmă a aterizat în siguranţă.

Partea aviatică a complotului pare să fi avut în centru baza aviatică Akinci, aflată la circa 50 de kilometri nord-vest de Ankara. Cel puţin 15 piloţi au fost implicaţi, la ordinele unui comandant rebel, potrivit fostului ofiţer.

Şeful forţelor armate, Hulusi Akar, a fost ţinut ostatic la bază în timpul tentativei de locitură de stat, dar a fost salvat în cele din urmă.

Avioane de luptă care au decolat de la Akinci, pilotate de rebeli, au survolat la altitudine joasă Istanbulul şi Ankara în mod repetat, în timpul haosului din noaptea de vineri spre sâmbătă. Zgomotul provocat de acestea a spart geamuri şi a speriat civilii.

Aeronave militare care au decolat de la o altă bază aeriană, Eskisehir, află la vest de Ankara, au fost ridicate de la sol pentru a bombarda Akinci şi a încerca să îi oprească pe rebeli.

Cu toate acestea, avioanele puciste au putut să îşi continue zborul pe tot parcursul nopţii, fiind alimentate în aer de un avion-cisternă.

Acesta din urmă decolase de la baza Incirlik din sudul Turciei, care este folosită de coaliţia condusă de SUA pentru a bombarda organizaţia Stat Islamic din Siria şi Irak.

Comandantul bazei Incirlik a fost reţinut duminică pentru complicitate.

Erdogan a declarat, la aterizarea la Istanbul, că puciştii au încercat să îl atace în staţiunea Marmaris şi că au bombardat hotelul în care fusese cazat la puţin timp după ce a plecat acesta.

Circa 25 de militari au coborât pe sfori din elicoptere, trăgând, la hotelul din Marmaris de unde plecase Erdogan, potrivit CNN Turk.

Şi premierul Binali Yildirim a fost vizat direct în Istanbul în timpul puciului şi a scăpat la limită, a precizat un official, fără a oferi alte detalii.

O îndepărtare de la putere a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu din ultimii ani, transformând unul dintre cei mai importanţi aliaţi americani într-o zonă de risc, în condiţiile în care războiul din Siria se află la graniţele sale.

Chiar şi eşuată, simpla tentativă de lovitură de stat ar putea destabiliza această ţară crucială pentru securitatea în regiune, comentează Reuters.

Digi 24