Facţiuni ale armatei turce, a doua din NATO ca mărime, au declanşat vineri noapte o lovitură de stat. Explozii puternice au fost auzite la Istanbul şi la Ankara, posibil provocate de bombardamente aeriene. La Ankara, şeful Statului Marjor a fost luat ostatic. După o noapte de tensiuni maxime, în care s-a spus că preşedintele Erdogan ar fi cerut azil în Germania, în dimimeaţa acesata, lucrurile s-au mai limpezit.

Se pare că tentativa de lovitură de stat a eşuat. Erdogan a aterizat pe aeroportul Ataturk din Istanbul şi a ieşit în faţa populaţiei care a menifestat în sprijinul său.

Unul dintre momentele cheie l-a reprezentat anunţul SUA de susţinere a actualului regim.

La Ankara s-a dat însă o adevărată bătălie, în care au murit 42 de oameni.

Armata turcă a anunţat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi menţine drepturile omului. Preşedintele turc Tayyip Erdogan este în siguranţă. Canalul public anunţă proclamarea legii marţiale. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan denunţă o "revoltă a unei minorităţi în interiorul armatei". Un ofiţer recent înlăturat ar fi principalul organizator al loviturii de stat.

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele şi elicopterele aflate în mâinile militarilor pucişti, a declarat un responsabil turc, informează AFP.

"Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir", în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor rebelilor, a precizat acest responsabil.