Forţele de ordine americane au efectuat peste 200 de arestări în mai multe oraşe în cursul manifestaţiilor din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în contextul acutizării tensiunilor între afroamericani şi poliţişti, potrivit AFP, care citează poliţia locală şi canale media duminicale.

Aceste arestări au survenit la 48 de ore după ce un fost soldat de culoare a deschis focul asupra poliţiştilor din Dallas, ucigând cinci dintre ei şi rănind alţi şapte, scrie AGERPRES.

Preşedintele Barack Obama se va deplasa marţi în acest oraş din Texas, unde va pronunţa un discurs în cadrul ceremoniei ecumenice, a anunţat Casa Albă duminică.

Dar manifestanţii care s-au adunat sâmbătă seara voiau să aducă un omagiu în special afroamericanilor ucişi de poliţişti, după două decese petrecute în statele Louisiana şi Minnesota, filmate de martori.

Aceste înregistrări video au fost vizionate de milioane de ori pe internet şi au şocat opinia publică.

Una dintre aceste omucideri s-a desfăşurat pe un drum din Saint Paul, în cursul unui banal control rutier. Philando Castile, angajat al unei cantine şcolare în vârstă de 32 de ani, a fost împuşcat mortal cu mai multe gloanţe miercuri, sub privirile însoţitoarei lui şi a fetiţei acesteia. Poliţistul care a tras şi-a justificat gestul prin faptul că victima avusese o armă în maşină.

În consecinţă, 21 de agenţi care menţineau ordinea în acest oraş din Minnesota au fost răniţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, au indicat autorităţile, când o manifestaţie a degenerat, participanţii aruncând pietre în forţele de ordine şi refuzând că evacueze o arteră rutieră. În total, 102 persoane au fost arestate.

'Aceasta nu are nicio legătură cu doliul, nu are nimic de a face cu o manifestaţie, aceasta se numeşte răscoală', a declarat primarul din Saint Paul, Chris Coleman. 'Nu vom tolera acest gen de violenţe incalificabile.'

'Manifestanţii s-au transformat sâmbătă seara în delincvenţi. Sunt literalmente revoltat de acţiunile unora dintre ei. Nu le vom accepta', a avertizat, la rândul său, şeful poliţiei din acest oraş, Todd Axtell.

O altă manifestaţie tensionată s-a derulat la Baton Rouge, oraşul din Louisiana în care un afroamerican, vânzător ocazional de CD-uri, a fost placat la pământ de doi poliţişti marţi, fiind ulterior împuşcat. Peste 100 de persoane au fost arestate, potrivit presei locale, care citează poliţia.

În cursul acestei adunări, Deray McKesson, membru marcant al grupului Black Lives Matter (Vieţile negrilor contează), care denunţă bavurile poliţieneşti împotriva afroamericanilor, şi-a filmat propria arestare prin aplicaţia Periscop.

'Poliţia ne-a provocat toată noaptea', a afirmat acest militant foarte activ pe reţelele de socializare.

Într-o înregistrare video, manifestanţii — urmăriţi de poliţişti — pot fi auziţi scandând: 'Fără justiţie, nicio pace, poliţie rasistă !' Apoi, imaginea dispare brutal şi se aude: 'Poliţia ! Sunteţi în stare de arest, nu vă împotriviţi !'

'A sosit ora să spunem: ?Prea mult, este prea mult !'', a reacţionat pe CNN Cornell William Brooks, preşedintele NAACP, cea mai mare organizaţie de apărare a afroamericanilor.

'Un tânăr negru îşi asumă de 21 de ori mai multe riscuri decât un alb să-şi piardă viaţa când se confruntă cu poliţia', a subliniat el.

Preşedintele Obama şi-a reînnoit apelurile la calm — duminică, din Madrid — precizând că atacurile împotriva poliţiştilor 'deservesc cauza' celor care se preocupă în mod legitim de carenţele sistemului judiciar american.

Trăgătorul 'dement' care a îndoliat joi seara Dallasul nu-i reprezintă nici pe afroamericani, "nici spiritul cu care trebuie să mergem înainte', declarase în ajun Obama, la Varşovia.

Fostul soldat Micah Johnson avea 'alte proiecte devastatoare', a relevat duminică şeful poliţiei din Dallas, referindu-se la arsenalul de război găsit acasă la acesta.

Semn al nervozităţii care continuă să se manifeste, cartierul general al poliţiei din Dallas a fost pus în stare de alertă timp de câteva ore sâmbătă după ce primise o ameninţare împotriva funcţionarilor săi. Cercetările nu au dus la niciun rezultat.

Alt efect s-a înregistrat în arhipelagul Bahamas, unde peste 90 % din populaţie este de culoare şi ale cărui autorităţi şi-au invitat cetăţenii aflaţi în vacanţă în SUA să dea dovadă de prudenţă în prezenţa poliţiei.

'În special, s-a cerut tinerilor să dovedească extremă prudenţă în oraşele vizate dacă ajung în contact cu poliţia. Evitaţi confruntarea şi fiţi cooperanţi !', a indicat Ministerul Afacerilor Externe din Bahamas pe site-ul său internet.