Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

Decizia este definitivă.

"Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Fuia Stelian, State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin, Oprişan Constantin împotriva sentinţei penale nr.153 din data de 07 octombrie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând: I.Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Fuia Stelian de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare", se arată în decizia instanţei supreme.

Totodată, "suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpaţilor State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin, Oprişan Constantin pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 92 din Codul penal".

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, pe 7 octombrie 2015, pe fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia la patru ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile ale Staţiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei, reaminteşte Mediafax.

Instanţa a mai dispus ca lui Fuia să îi fie interzise mai multe drepturi civile, pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei.
În acelaşi dosar, Daniel State, cumnatul lui Fuia, asociat la SC Procera Agrochemicals, Dragoş Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, şi executorul judecătoresc Constantin Oprişan au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea, de la fiecare dintre cei patru inculpaţi, a sumei de 60.987,50 lei. Curtea de Apel Bucureştri a admis în parte acţiunea civilă formulată de ANAF şi a dispus restituirea în natură şi reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005, respectiv: un bloc de locuinţe şi un pavilion de cercetare, în acest din urmă caz trebuind să fie respectate drepturile celor care le-au dobândit în baza hotărârilor judecătoreşti.

Instanţa a menţinut sechestrele asigurătorii puse de procurori pe imobile aflate în proprietatea celor patru, precum şi asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ale acestora, până la concurenţa sumei de 60.987,50 lei pentru fiecare inculpat.

Dosarul a fost trimis instanţei în mai 2014, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia fiind acuzat de abuz în serviciu în cazul vânzării unor imobile aparţinând Staţiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizată firma cumnatului său, prejudiciul fiind de peste 1,6 milioane de lei.

În februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat şi preşedinte al PDL Călăraşi, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, în Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 până la sfârşitul lunii aprilie a aceluiaşi an.

Stelian Fuia a fost, între anii 2004 şi 2006, vicepreşedintele PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011, a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL. Stelian Fuia a demisionat în cele din urmă din PDL.