Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan a prezentat scuze pentru doborârea unui avion rus, anunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, transmite The Associated Press, citat de News.ro. Într-o scrisoare adresată liderului de la Kremlin, preşedintele Turciei şi-a exprimat „simpatia şi a transmis condoleanţe” familiei pilotului ucis în noiembrie anul trecut, atunci când un avion de vânătoare Su-24 care participa la operaţiunile ruseşti din Siria a fost doborât de avioanele F-16 ale armatei turce.

Reprezentantul preşedinţiei ruse a declarat că, în scrisoare, Recep Tayyp Erdonga afirmă că va face tot posibilul pentru restabilirea relaţiilor între Moscova şi Ankara şi că ţara sa este pregătită să acţioneze împreună cu Rusia pentru combaterea terorismului, transmite Agerpres.

„În scrisoare se afirmă, în special, că Rusia este un prieten şi partener strategic al Turciei, cu care autorităţile turce nu doresc să strice relaţiile”, arată comunicatului preşedinţiei ruse care îl citează pe liderul turc: „Doresc încă o dată să-mi exprim compasiunea, să transmit sincere condoleanţe familiei pilotului rus care a murit şi să spun: Îmi pare rău”.

Pe 24 noiembrie 2015, în apropierea graniţei cu Siria, aviaţia militară turcă a doborât un avion de vânătoare Suhoi-24. Pilotul şi copilotul s-au catapultat, însă numai cel de al doilea a supravieţuit. Pilotul a fost împuşcat de rebelii turkmeni.

La acel moment, autorităţile de la Ankara au declarat că aparatul rusesc a violat spaţiul aerian naţional şi că a fost somat de 10 ori în decurs de 5 minute, înainte să fie doborât. Moscova a replicat dur, spunând că avionul acţiona pe teritoriul sirian iar decizia Turciei este un act de agresiune. Rusia a cerut să i se prezinte oficial scuze şi, în lipsa acestora, a impus sancţiuni economice Ankarei. Analiştii economici estimau la 9 miliarde de dolari pierderile anuale ale Turciei în urma acestor sancţiuni.

În conferinţa sa de presă de la sfârşitul anului trecut, preşedintele rus Vladimir Putin acuza Turcia că, în loc să-şi asume eroarea şi să prezinte scuze, s-a ascuns în spatele NATO:

„Ceea ce a fost cu adevărat scandalos în acest caz, este că, dacă ar fi fost doar un accident şi autorităţile turce ar fi spus că nu aveau idee că este un avion rusesc, ele ar fi trebuit să ne contacteze şi să explice. Dar ce au făcut în schimb? S-au întors spre Bruxelles şi au spus că sunt ofensate. Am încercat să îi ameninţăm? Nu. Dar ei au încercat să folosească NATO ca un scut. Este acest lucru în interesul NATO? Se dovedeşte că nu. Cât despre actualii lideri ai Turciei, este foarte dificil sau aproape imposibil să ne înţelegem cu ei. Chiar şi în acele domenii în care eram pregătiţi să cooperăm, ei ne înjunghie pe la spate. Nu văd nicio perspectivă de a colabora la nivel înalt (cu Turcia -n.r.)”, a declarat Vladimir Putin.

Şi, cu aceeaşi ocazie, liderul rus a comentat că incidentul s-ar putea explica prin faptul că cineva din conducerea turcă a decis „să-i lingă pe americani undeva”.