Oraşul Fallujah din vestul Irakului a fost "eliberat" de militanţii Statului Islamic, a anunţat vineri prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi, marcând un regres major pentru miliţia extremistă, notează agenţia DPA.

"Am promis eliberarea Fallujah şi am recucerit (oraşul). Forţele noastre de securitate controlează oraşul, cu excepţia unei mici părţi care trebuie încă securizată în următoarele ore", a afirmat el, într-o scurtă alocuţiune la televiziunea publică irakiană, notează France Presse.

Anunţul său intervine la câteva ore după ce forţele irakiene sprijinite de SUA au recucerit instalaţii-cheie, inclusiv un complex guvernamental şi un mare spital din centrul Fallujah de la Statul Islamic.

Forţele irakiene au recucerit o parte, dar nu tot oraşul Fallujah controlat de Statul Islamic, a anunţat la rândul său secretarul american al apărării Ash Carter, citat de agenţia Reuters.

"Încă mai au loc lupte", a declarat Carter reporterilor la Pentagon.

Mai devreme în timpul zilei, comandanţii irakieni au anunţat recucerirea de la SI a principalului cartier general al guvernului situat în centrul Fallujah, unde au arborat steagul naţional.

Printre altele, premierul irakian a promis de asemenea eliberarea oraşului Mosul, situat în nordul ţării şi sub controlul Statului Islamic de aproape doi ani.

"Nu există niciun loc pentru Daesh în Irak", a subliniat Al-Abadi în alocuţiunea sa televizată, folosind un acronim arab pentru Statul Islamic. "Plecaţi din ţara noastră. Irakul este doar pentru irakieni", a adăugat el.

Dar el a indicat că mai există unele zone în interiorul Fallujah care trebuie "curăţate" de jihadişti, fără alte detalii.

Fallujah, la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Bagdad, a fost primul oraş irakian cucerit de Statul Islamic la începutul anului 2014. Gruparea disidentă de Al Qaida a capturat noi teritorii într-un atac fulger în lunile care au urmat, aminteşte DPA.

Jihadiştii extremişti controlează încă zone din nordul arab sunit al Irakului şi în vest, inclusiv Mosul, al doilea cel mai mare oraş al ţării.

Pe 23 mai, forţele guvernamentale irakiene, susţinute de o puternică miliţie şiită şi lovituri aeriene conduse de SUA, au lansat un atac major pentru izgonirea grupării sunite extremiste Statul Islamic din Fallujah, un oraş principal al provinciei Anbar majoritar sunite.

Mii de localnici au fugit de atunci de lupte din Fallujah, în timp ce alte mii de persoane au rămas prinse în interiorul oraşului.

În ultimele săptămâni, Statul Islamic s-a aflat sub presiune militară intensă în Irak, în Siria vecină şi în Libia şi Africa de Nord, mai aminteşte DPA.

AGERPRES