Campania pentru referendumul de săptămâna viitoare privind rămânerea Marii Britanii în UE a fost suspendată după decesul deputatei laburiste britanice Jo Cox, împuşcată de un suspect în propria sa circumscripţie.

Potrivit presei britanice, citată de Mediafax, Jo Cox, în vârstă de 41 de ani, membră a Partidului Laburist, a fost atacată în circumscripţia sa electorală, în localitatea Birstall, situată în apropierea oraşului Leeds. Ea a fost atacată în propria circumscripţie de un bărbat care pare să fie favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă surse citate de presa britanică.

În acelaşi incident a fost înjunghiat un bărbat de circa 40 de ani, care a suferit răni uşoare. Suspectul de 52 de ani este Thomas Mair, despre care presa scrie că avea probleme de natura psihică. Vecinii l-au descris drept un singuratic.

Campania electorală organizată înaintea referendumului pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost suspendată pe parcursul zilei de joi ca reacţie la tentativa de asasinare a deputatei laburiste Jo Cox.

Potrivit martorilor, Jo Cox a intervenit pentru a aplana o dispută între doi bărbaţi. Unul dintre ei a scos un pistol şi a tras doua focuri. Martorii mai spun că suspectul a strigat “Britain First” înainte de a trage. Este numele unei organizaţii de dreapta care se descrie drept “partid politic patriotic şi o organizaţie pentru apărarea străzii”. O lideră a acestei organizaţii, Jayda Fransem, a catalogat agresiunea drept “total abjectă” şi a subliniat că expresia “Britain First” este şi sloganul celor care militează pentru ieşirea din UE.

The Independent scria în urmă cu o lună că Britain First a ameninţat cu o “acţiune directă” împotriva primarului Londrei, Sadiq Khan. În timpul ceremoniei de învestire a noului primar, unul dintre participanţi i-a intors spatele pe toata perioada discursului – era candidatul Britain First, Paul Golding.

Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a anunţat suspendarea campaniei electorale pe parcursul zilei de joi.

"Am auzit de vestea groaznică privind atacul care a vizat-o pe deputata Jo Cox. Gândurile mele sunt la Jo şi la familia ei", a declarat fostul primar al Londrei Boris Johnson, unul dintre liderii grupului politic care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Deputata Jo Cox era căsătorită şi avea doi copii. Sudiase la Cambridge şi era considerată una dintre stelele în ascensiune ale Partidului Laburist. Premierul David Cameron s-a declarat “foarte preocupat” şi a arătat că “gândurile şi rugăciuile noastre se îndreaptă către Jo şi familia ei”.

Atât tabara pro-, cat si cea- anti-Brexit au anuntat ca sisi suspenda campania pentru restul acestei zile. Cameron a anuntat ca si-a anulat o deplasare in Gibraltar, pentru ca “este normal ca toate actiunile de campanie sa fie suspendate dupa oribilul ataca asupra lui Jo Cox”.