Ploile torenţiale de duminică seara au dus la inundarea mai multor gospodării şi a zeci de străzi din marile oraşe deoarece canalizarea nu a făcut faţă cantităţii foarte mari de apă. În Bucureşti, vijelia a doborât şi un copac.

Mai multe case şi subsoluri ale unor imobile au fost inundate şi pe unele străzi s-a acumulat apă, în urma ploi torenţiale din Capitală, iar un copac a fost doborât de vântul puternic şi a căzut pe o maşină.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, pompierii au fost solicitaţi să intervină în aproximativ 20 de cazuri unde s-a acumulat apă în case şi în subsoluri ale unor imobile, dar şi pe străzi.

Acumulări de apă au fost pe străzile Moldovei, Andrei Şaguna şi Steluţei, toate din Sectorul 1
În zona străzii Aviator Popişteanu, tot în Sectorul 1, un copac a căzut pe o maşină.

De asemenea, au fost acumulări de apă şi s-a solicitat intervenţia pompierilor în cartierul Dămăroaia din Sectorul 1 şi, în judeţul Ilfov, în Chitila, Otopeni şi Ştefăneştii de Jos.

Pompierii au intervenit cu motopompe remorcarbile şi transportabile.

Duminică seara, timp de aproximativ o oră, până la 20.30, Bucureştiul şi judeţul Ilfov au fost sub avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale. 

Arad: Mai multe străzi, zeci de gospodării şi subsoluri de case, inundate în urma unei ploi torenţiale

Mai multe străzi din municipiul Arad au fost inundate, duminică seară, după o ploaie torenţială, fiind afectate zeci de gospodării şi subsoluri de case, astfel că echipele de intervenţie ale ISU au fost solicitate în toate cartierele. Potrivit Primăriei, canalizarea nu a făcut faţă, cantităţile de apă căzute fiind de 35 de litri pe metru pătrat în 30 de minute.

Municipiul Arad a fost sub atenţionare meteo cod portocaliu pentru precipitaţii abundente, iar în cursul serii o ploaie torenţială a inundat numeroase străzi din toate cartierele, inclusiv din centrul oraşului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, George Pleşca, toate echipele disponibile au fost în alertă încă de dimineaţă, fiind aduşi oameni de acasă, iar în cursul serii se intervine mai ales la subsoluri de case inundate sau curţi şi grădini, după ce oamenii au cerut ajutor la 112.

"S-a intervenit la locuinţele cetăţenilor sau pe străzi pe care canalizarea a refulat. Se folosesc motopompe şi autospeciale de stingere care au şi capacitatea de a trage apa", a spus Pleşca.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că, în municipiu, "într-un interval de aproximativ 30 de minute, precipitaţiile căzute au depăşit 35 de litri pe metru pătrat".

"În aceste condiţii, în unele zone din oraş sistemele de evacuare a apelor pluviale au făcut faţă cu dificultate debitelor mari şi s-au înregistrat acumulări de apă pe carosabil", a declarat Drăghici.

Traficul în unele intersecţii intens circulate din oraş a fost îngreunat din cauza apei de pe şosea, iar pe bulevardul Titulescu, de exemplu, nivelul acestei a ajuns şi la 70 de centrimetri.

Gospodării inundate, în zona de munte a judeţului Buzău, în urma ploilor; Traficul pe DN 10, îngreunat din cauza aluviunilor

Mai multe gospodării din două comune situate în zona de munte a judeţului Buzău au fost inundate, duminică seară, în urma precipitaţiilor abundente căzute într-un timp scurt. De asemenea, DN 10 Buzău-Braşov a fost acoperit de aluviuni care s-au scurs de pe versanţi, circulaţia fiind îngreunată.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, din cauza cantităţilor importante de precipitaţii căzute, într-un interval scurt de timp, în zona de munte a judeţului Buzău, au fost afectate drumurile din comuna Chilii. Totodată, au fost inundate gospodării din comunele Chilii şi Mânzăleşti.

"Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative, în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din zona afectată au fost concentrate o autospecială şi două motopompe în zona Mânzăleşti, respectiv o autospecială şi două motopompe în zona Chilii. De asemenea, la ordinul preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, în sprijinul C.L.S.U. comuna Chilii intervin utilaje din dotarea C.L.S.U. comuna Scorţoasa şi C.L.S.U. comuna Căneşti. În această perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a dispus măsura activării grupei operative pentru conducerea şi coordonarea cu promptitudine a intervenţiilor în scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranţa cetăţeanului", se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică seară, de ISU Buzău.

Din cauza precipitaţiilor abundente, cantităţi importante de aluviuni s-au scurs de pe versanţi şi au acoperit drumul naţional 10, pe tronsonul cuprins între Nehoiu şi barajul de la Siriu.

Timp de mai multe zeci de minute, circulaţia s-a desfăşurat cu restricţii impuse de intervenţia utilajelor pentru curăţarea şoselei de nămol.

SURSA: News.ro