Armata egipteană a anunţat vineri dimineaţă că a găsit rămăşite ale aeronavei Airbus prăbuşite în Mediterana în noaptea miercuri spre joi. Avionul aparţinea companiei EgyptAir şi avea 66 de oameni la bord.

„Avioane şi nave ale armatei au găsit efecte personale ale pasagerilor şi fragmente din aeronavă la 290 de kilometri nord de Alexandria”, a precizat armata într-un comunicat.  

Operaţiunile de căutare s-au intensificat vineri dimineaţa pentru localizarea epavei Airbus-ului A320 al companiei EgyptAir, care făcea cursa Paris-Cairo. Joi, se anunţase în primă instanţă că au fost găsite nişte rămăşiţe, dar în cele din urmă s-a dovedit că nu aparţineau respectivei aeronave.

Căutările - la care participau nave din cinci ţări - continuau, vineri, pentru a recupera toate fragmentele posibile din aeronavă.

Ministrul egiptean al aviaţiei civile a declarat că ipoteza atentatului este cea mai probabilă. Aparatul de zbor a dispărut de pe radarele greceşti în jurul orei 0:29 GMT (3:29, ora Bucureştiului), în momentul în care se afla în spaţiul aerian egiptean, a declarat o sursă din aviaţia elenă. Cu două minute înainte, avionul a efectuat un straniu viraj, la stânga de 90 de grade, în timp ce se afla la o înălţime de peste 11.200 de metri. Apoi s-a rotit cu 360 de grade la dreapta şi a pierdut altitudine de la 37.000 la 15.000 de picioare, moment în care a dispărut de pe radare. Tragedia s-a petrecut la patru ore de la decolarea de pe aeroportul din Paris.

Dintre cei 56 de pasageri aflaţi la bord, 30 erau egipteni, 15 erau din Franţa, doi din Irak şi câte unul din Marea Britanie, Belgia, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria, Kuwait şi Canada. Trei dintre pasageri erau copii. 

Digi 24