Informaţii potenţial cruciale despre anturajul lui Salah Abdeslam de care dispunea poliţia belgiană din Malines-Willebroek nu au fost luate în serios de către şeful unităţii de poliţie Yves Bogaerts, deoarece era în conflict cu inspectorul care obţinuse informaţiile confidenţiale, a relatat duminică revista Knack pe site-ul său, potrivit agenţiei Belga.

Potrivit revistei, lui Yves Bogaerts nu îi plăcea că inspectorul nu dezvăluie întotdeauna sursa informaţiei sale. Bărbatul ar fi fost între timp în concediu de boală de un an din cauza conflictului, dar le transmitea încă, din când în când, în calitate de expert în probleme de radicalizare, informaţii colegilor săi.

Tocmai pe baza unor informaţii confidenţiale, el a trimis la sfârşitul lui noiembrie un raport pe care îl întocmise în legătură cu Abid Aberkan, care locuia la adresa unde Salah Abdeslam a fost arestat pe 18 martie.

Comitetul P, o direcţie care supraveghează activitatea departamentelor de poliţie din ţară, întreprinde acum o anchetă pentru a afla de ce raportul nu a fost introdus imediat în baza de date generale a poliţiei.

Potrivit primarului din Malines, Bart Somers, ancheta ar fi aproape încheiată. Bart Somers doreşte să aştepte raportul Comitetului P şi nu va face prin urmare noi declaraţii în acest dosar. La sfârşitul lunii martie, el îşi exprima sprijinul faţă de şeful de poliţie din localitate, care afirma că nu a reţinut nici o informaţie crucială.

Presa belgiană relata la 25 martie, la trei zile după atentatele de la 22 martie, că un poliţist belgian din oraşul Malines (Mechelen, regiunea Flandra din Belgia) avea încă din 7 decembrie 2015 adresa exactă la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam.

Respectivul poliţist ar fi transmis informaţia superiorilor săi din Malines, dar raportul confidenţial nu a fost niciodată transmis mai departe poliţiei din Bruxelles, scria presa belgiană, care cita surse judiciare. Adresa menţionată de poliţistul belgian în raportul său era Strada Quatre Vents, numărul 79, Molenbeek, adică exact adresa la care a fost găsit Abdeslam vinerea trecută, la 18 martie.

În raportul întocmit de poliţistul din Malines se menţiona că Salah Abdeslam era ajutat să se ascundă şi să se deplaseze de complicele său Abid Mohamed, acesta fiind arestat de altfel împreună cu 'creierul' atentatelor din noiembrie 2015 din Paris în timpul raidului din Molenbeek al poliţiei belgiene. Poliţistul din Malines aflase informaţia de la un coleg de origine musulmană, care la rândul său primise pontul de la comunitatea musulmană din Malines.

AGERPRES