Cel puţin 50 de gropi comune au fost descoperite în Irak, în zone care s-au aflat sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI), trei astfel de gropi fiind săpate pe un teren de fotbal din oraşul Ramadi, a anunţat vineri emisarul special al ONU pentru Irak, Jan Kubis, potrivit AFP.

''Probele crimelor odioase'' comise de gruparea jihadistă ultraradicală s-au acumulat pe măsura recuceririi teritoriilor care s-au aflat sub controlul SI, a explicat Kubis în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Conform reprezentantului comunităţii internaţionale, ''peste 50 de gropi comune au fost descoperite până în acest stadiu în mai multe zone din Irak''. Deocamdată nu se cunoaşte numărul total al corpurilor aflate în gropile respective, ci doar faptul că în cele trei gropi de la Ramadi se găseau circa 40 de cadavre.

Ramadi, oraş situat la vest de Bagdad, a fost recucerit complet de forţele irakiene în februarie, după luni de confruntări intense cu militanţii jihadişti din organizaţia Stat Islamic.

Armata irakiană, sprijinită de bombardamentele coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA, a recucerit în ultima perioadă teritorii importante din vestul şi nordul Irakului ce erau sub controlul SI.

Pe de altă parte, Jan Kubis a atenţionat că în Irak criza umanitară se agravează, estimând că o treime din populaţia irakiană, respectiv 10 milioane de persoane, are nevoie urgentă de asistenţă. ''Încă două milioane de persoane ar putea fi strămutate până la finalul anului ca urmare a campaniei militare împotriva SI'', a adăugat el.

În acest context, Kubis a lansat un apel la soluţionarea crizei guvernamentale grave de la Bagdad, subliniind că gruparea jihadistă profită de pe urma instabilităţii politice şi a absenţei reformelor în Irak.

Agerpres