Ministerul rus de Externe a acuzat vineri NATO că încearcă să destabilizeze Caucazul, în Georgia fiind prevăzute să se desfăşoare săptămâna viitoare exerciţii militare comune cu participarea unor soldaţi americani, relatează AFP.

Considerăm că această /dezvoltare/ constantă a NATO în Georgia ca o provocare, vizând intenţionat să destabilizeze situaţia politico-militară din regiunea Caucazului", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Tbilisi aspiră de mai mulţi ani să adere la Alianţa Nord-Atlantică, spre marea nemulţumire a Rusiei cu care Georgia s-a luptat în 2008 într-un război-fulger pentru controlul Osetiei de Sud, o republică separatistă georgiană.

La sfârşitul acestui conflict, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian cu care se învecinează, şi a instalat acolo baze militare permanente.

Georgia consideră aceste teritorii ca fiind ocupate şi acuză Rusia că în continuare cucereşte teren, deplasând pichetele de frontieră ale Osetiei de Sud spre interiorul teritoriului său.

Ministerul rus de Externe acuză Washingtonul că "se pretează la jocul voinţei revanşarde a autorităţilor de la Tbilisi".

Moscova a avertizat deja în legătură cu numărul sporit de trupe şi exerciţii ale NATO în Europa de Est, Alianţa argumentând că este un răspuns la anexarea Crimeii la Rusia, peninsulă ucraineană până în martie 2014.

Exerciţiul din Georgia, denumit Noble Partner, la care participă aproape 1.300 de militari americani, britanici şi georgieni, se va desfăşura la baza de la Vaziani, în apropiere de Tbilisi, pe durata a două săptămâni cu începere de la 11 mai.

În acest cadru, armata americană a traversat recent peste Marea Neagră tancuri de luptă M1A2 pentru prima dată.

AGERPRES