Capitala irakiană se afla duminică sub strictă securitate după ce mii de manifestanţi au luat cu asalt sâmbătă clădirea Parlamentului de la Bagdad pentru a protesta împotriva incapacităţii clasei politice de a ajunge la un acord privind un nou guvern, relatează AFP.

Strigând, cântând şi fluturând steaguri irakiene, protestatarii au ocupat sâmbătă după-amiază timp de câteva ore clădirea Parlamentului situată în Zona Verde, cartier ultra-securizat din Bagdad unde se găsesc principalele instituţii ale statului.

Susţinători ai influentului cleric şiit Moqtada Sadr au pătruns în Parlament, unde unii dintre ei au distrus piese de mobilier, a relatat un jurnalist AFP.

Forţele de securitate erau prezente, însă nu au intervenit.

Guvernul a luat imediat măsuri pentru a consolida securitatea în jurul Zonei Verzi, unde se găsesc de asemenea birourile premierului Haider al-Abadi, precum şi mai multe ambasade.

La rândul lor, protestatarii au întins sârmă ghimpată pe un drum către una dintre ieşirile din cartier, împiedicând câţiva parlamentari să fugă.

Manifestanţii au ocupat Parlamentul timp de şase ore înainte de a părăsi clădirea la apelul membrilor miliţiei lui Moqtada Sadr şi de a începe un protest de tip sit-in în piaţa Ihtifalate din Zona Verde, a constatat un fotograf AFP.

Premierul Haider al-Abadi a declarat într-un comunicat că situaţia din Bagdad se află "sub controlul forţelor de securitate".

Haider al-Abadi încearcă de mai multe săptămâni să determine parlamentul să aprobe un nou guvern format din tehnocraţi, care ar putea, în opinia sa, să desfăşoare mai eficient reforme cruciale pentru lupta anticorupţie. Însă un anumit număr de partide şi politicieni nu doresc dispariţia atribuirii de ministere pe bază politică, ceea ce le asigură în prezent numeroase avantaje.

Agerpres