Procurorii DNA cer pedepse de cel puţin cinci ani de închisoare cu executare pentru conducerea Antena Grup şi pentru fostul preşedinte al Fiscului, Şerban Pop, pentru şantaj la adresa reprezentanţilor companiei RCS & RDS. Ieri a fost ultimul termen al procesului, iar judecătorii vor pronunţa sentinţa definitivă pe 27 aprilie. Pe lângă sentinţă, magistraţii trebuie să răspundă şi unei solicitări prin care se cere întreruperea emisiei postului Antena 3, pe o perioadă de trei luni, drept pedeapsă. Miza şantajului era uriaşă, susţin procurorii DNA. Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, ar fi încercat, prin ameninţări, să îl convingă pe administratorul RCS & RDS să accepte un contract prestabilit, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru retransmisia pe satelit a posturilor Antena Group. Potrivit stenogramelor care există la dosar, tot planul de şantaj era coordonat de Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, iar cei doi sunt acuzaţi de complicitate la şantaj.

Clipul difuzat de televiziunile trustului Intact e doar una dintre probele pe baza cărora procurorii DNA cer ca Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu - toţi membri ai conducerii trustului Intact, dar şi Şerban Pop, fostul şef ANAF, să primească pedepse mai mari de 5 ani de închisoare cu executare. Procurorii cer ca şi televiziunile şi publicaţiile coordonate de familia Voiculescu să fie trase la răspundere.

„Sorin Alexandrescu a fost sprijinit de Antena Group, Antena 3 şi Intact Publishing în activitatea de şantajare a părţii vătămate. L-a ameninţat că va demara o campanie media împotriva sa, care însă poate fi stopată dacă se semnează un contract de 6,48 milioane de euro pe an de redifuzare a canalelor Antena Group. S-a recurs la atacuri media. Publicaţia Jurnalul National a fost folosită în demers pentru a mări presiunea”, spun procurorii.

Avocaţii trustului RCS & RDS au cerut o pedeapsă complementară pentru Antena 3: suspendarea emisiei pentru trei luni. Procurorii DNA au cerut ca toate publicaţiile şi televiziunile deţinute de familia Voiculescu să fie sancţionate cu o amendă penală.

Avocaţii familiei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu le-au cerut judecătorilor ca toate acuzaţiile DNA să fie respinse şi clienţii lor să fie declaraţi nevinovaţi. Avocaţii au cerut ca o parte din interceptările din dosar să fie înlăturate din dosar, la fel ca şi promo-ul difuzat de Antena 3 pe seama presupunei investigaţii jurnalistice.

„Postul TV Antena 3 a difuzat, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe posturile de televiziune SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, potrivit DNA.

Pentru a demostra contrariul, avocaţii inculpaţilor le-au cerut judecătorilor să audieze mai mulţi jurnalişti ai Antena Group. Unii dintre ei au dat declaraţii în calitate de martori şi la DNA.

Judecător: Domnul Mugur Ciuvică a declarat la parchet, citez: „acest jurământ este prea serios pentru o anchetă băsistă”. Cu declaraţii de genul acesta, îl vom chema în instanţă ca să facă spectacol? Vă reamintesc că declaraţia mincinoasă se pedepseşte conform legii. (Sursa: declaraţie în instanţă)

Miza şantajului era uriaşă, susţin procurorii DNA. Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, ar fi încercat cu ameninţări să îl convingă pe administratorul RCS & să accepte un contract prestabilit, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru retransmisia pe satelit a posturilor Antena Group.

„Mi-a spus că are un contract semnat de mine cu o societate, Bodu SRL, iar această convenţie ar reprezenta, de fapt, o şpagă. Mi-a spus că dacă această chestiune va deveni publică 'eu nu voi mai sta la această masă' şi mi-a sugerat că aş putea fi arestat”, a declarat în instanţă administratorul RCS & RDS. Directorul Antena Grup a negat totul.

Potrivit stenogramelor care există la dosar, tot planul de şantaj era coordonat de Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia. Cei doi sunt acum judecaţi pentru complicitate la şantaj.

Fostul senator, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA, a cerut instanţei să nu fie scos din celula sa de la Rahova pentru a da declaraţii în acest proces.

 

Digi 24