Un ofiţer al Marinei Statelor Unite, care avea acces la informaţii secrete americane, a fost acuzat de spionaj, pe motiv că a divulgat secrete de stat, probabil Chinei şi Taiwanului, a declarat pentru Reuters, un oficial american.

Oficialul, făcând aceste declaraţii sub condiţia anonimatului, l-a identificat pe suspect ca fiind comandantul locotenent Edward Lin, născut în Taiwan şi devenit mai târziu cetăţean american, potrivit unui articol de profil scris de marina americană despre acesta, în anul 2008.

Potrivit unui document cu acuzaţii redactat de marină, suspectul a fost repartizat la sediul Grupului Marinei pentru Patrulare şi Recunoaştere, care supraveghează activităţie de colectare de informaţii secrete.

În document, acesta este acuzat că ar fi comunicat de două ori informaţii secrete. El ar fi încercat, de asemenea, să transmită de trei ori informaţii unui reprezentant al unui guvern din străinătate pe motiv că "era de părere că acestea vor fi folosite în avanajul unui stat străin".

În document nu s-a precizat numele ţării sau al ţărilor implicate.

Oficiali americani au spus că este posibil ca atât China, cât şi Taiwanul să fie implicate, însă au subliniat că ancheta este în curs de desfăşurare.

Suspectul a mai fost acuzat de implicare în activităţi de prostituţie şi adulter.

USNI News, care a dezvăluit identitatea bărbatului, a informat că acesta vorba fluenta limba mandarină.

Mediafax