Fane Spoitoru, pe numele său real Ion Titişor, interlopul care a devenit celebru după ce i-a tăiat mâna unui poliţist, dar şi pentru relaţiile sale cu politicieni sau cu oameni de cultură, a murit, joi, înt-un spital din Israel în care fusese internat cu o lună în urmă.

Ion Titişor a fost unul dintre primii lideri ai lumii interlope care a cunoscut celebritatea imediat după Revoluţie. A fost sportiv de performanţă în cluburile de box Progresul, Rapid, Olimpia Constructorul şi Steaua. I se spunea „Fane” pentru că, la botez a primit şi numele Ştefan, iar numele de Spoitoru vine de la neamul de romi spoitori din care provine.

Înainte de 1989, Fane Spoitoru a petrecut aproximativ 12 ani în închisoare pentru diverse spargeri sau infracţiuni cu violenţă. După ce a ieşit din detenţie a mai stat o scurtă perioadă în România şi a plecat în Germania unde a câştigat suficient de mulţi bani încât să înfiinţeze o companie de taxi şi să deschidă o cafenea.

În 1992, ştirea că i-a tăiat mâna unui ofiţer de poliţie l-a făcut cunoscut în întreaga ţară. În timpul unui scandal în faţa discotecii Vox Maris din centrul Capitalei, Titişor a folosit o sabie lungă cu care i-a secţionat mâna poliţistului Nelu Florea, fost subofiţer al armatei, devenit ofiţer al Ministerului de Interne după Revoluţie. Poliţistul l-a împuşcat, la rândul lui, pe Fane Spoitoru, iar amândoi au fost transportaţi la spital.

Unul dintre cele mai comentate episoade din viaţa lui Fane Spoitoru a fost botezul fiului său, organizat într-unul dintre restaurantele Palatului Parlamentului. Printre invitaţi s-au numărat Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator, poetul Adrian Păunescu şi actualul deputat Mădălin Voicu.

În ultima perioadă, Fane Spoitoru trăia mai mult în străinătate şi, în puţinele apariţii publice, spunea că nu mai are prea multe legături cu lumea interlopă. În urmă cu o lună, problemele mai vechi de sănătate au revenit şi a fost internat într-o clinică din Israel. Potrivit unor surse, Ion Titişor a fost ţinut în viaţă mai multe zile doar cu ajutorul echipamentelor medicale. Medicii din Israel l-au decuplat, joi dimineaţă, de la aparate şi au declarat decesul.