Aplicaţia mobilă pentru sistemul de operare Android „Alemarah” dezvoltată de talibani a fost scoasă din magazinul Google Play de către gigantul Google, relatează theverge.com, citând BBC News ediţia online.

Aplicaţia, care era disponibilă în limba paştună, difuza declaraţii oficiale, videoclipuri şi alt tip de mesaje ale talibanilor, care cereau intensificarea războiului în Afganistan, după ce talibanii au fost îndepărtaţi de la putere în 2001, potrivit Agerpres.

Într-un interviu pentru Bloomberg, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahed, a descris aplicaţia Alemarah drept „parte a eforturilor noastre tehnologice destinate să facă mai multă audienţă la nivel global”. El a mai declarat pentru Bloomberg că aplicaţia Alemarah nu mai figura sâmbătă în magazinul online al Google şi că a fost îndepărtată din cauza unor „problemetehnice”, însă BBC News relatează că aplicaţia a fost eliminată de gigantul american Google pentru că încălca politica privind discursurile care promovează ura.

Talibanii au căutat să îşi extindă operaţiunile de propagandă pe reţelele de socializare şi pe alte platforme de internet în cadrul eforturilor de obţinere de audienţe extinse la nivelul opiniei publice. Site-ul de internet al grupării talibane este tradus în cinci limbi străine, printre care engleză şi arabă, iar ştirile de pe site sunt promovate constant pe Twitter şi Facebook.

Reţelele de socializare au devenit un instrument important pentru Statul Islamic sau alte grupuri jihadiste care încearcă să recruteze adepţi pentru cauza lor prin intermediul acestor platforme, scrie theverge.com. Ca urmare a atacurilor teroriste de anul trecut de la Paris şi de la San Bernardino, oficiali europeni şi americani au cerut Facebook, Twitter şi altor companii care deţin platforme digitale să îşi intensifice eforturile de combatere a propagandei extremiste, potrivit theverge.com.