Fostul consilier de stat Răzvan Murgeanu a fost audiat la DNA, vineri, în dosarul în care este acuzat că a primit pentru el 15.000 de euro de la o asociere de firme care avea un contract de reabilitare a 85 de blocuri şi alţi 15.000 de euro pentru a-i da unui director din Primăria Sectorului 5 care să dispună plăţile din cadrul contractului.

Răzvan Murgeanu nu a vrut să vorbească despre acuzaţiile pe care i le aduc procurorii, el spunând doar, la ieşirea din sediul DNA, că  nu face nicio declaraţie la acest moment pentru că ancheta este în curs.

Murgranu a stat în arest preventive din 16 până în 23 martie, când Curtea de Apel Bucureşti a înlocuit măsura preventivă cu controlul judiciar.

Tot sub control judiciar este cercetată, în acelaşi dosar, şi practicianul în insolvenţă Gabriela Gângoe-Simion.

În timpul controlului judiciar, Murgeanu şi Gângoe trebuie să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori sunt chemaţi şi la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere. Răzvan Murgeanu merge la Secţia 2 de Poliţie în fiecare marţi şi vineri, de la ora 09.00.

Răzvan Murgeanu este urmărit penal pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, iar Gabriela Gângoe-Simion, pentru intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale sau financiare, de către persoana care are sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat, complicitate la trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură private şi spălare a banilor.

În acelaşi dosar este cercetat şi Valentin Stănescu, director în cadrul Primăriei Sector 5 Bucureşti la data faptei, acesta fiind acuzat de luare de mită. 

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2015 - februarie 2016, Gabriela Gângoe-Simion, în calitate de practician în insolvenţă, a dispus plata din conturile unei societăţi comerciale aflate în supravegherea sa a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentând remuneraţie încasată nelegal.

În urma investigaţiilor, anchetatorii au stabilit că, în perioada 22 iunie 2011 - 8 iunie 2012, Primăria Sectorului 5 şi o asociere formată din două firme, una dintre ele fiind societatea aflată în insolvenţă, au încheiat mai multe contracte privind executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrărilor de reabilitare termică a 85 de imobile din Sectorul 5, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA.

În 31 decembrie 2015, Primăria Sectorului 5 a plătit către asocierea respectivă 8,5 milioane de lei, reprezentând o plată parţială pentru serviciile prestate. Plata ar fi fost făcută în urma intervenţiei lui Valentin Stănescu, care a cerut în schimb, prin intermediul lui Răzvan Murgeanu, 15.000 de euro. Murgeanu a mai cerut de la Gabriela Gângoe-Simion alţi 15.000 de euro pentru el.

Anterior, în acelaşi context, Gabriela Gângoe-Simion, în baza înţelegerii prealabile cu Murgean, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea că cei 8,5 milioane de lei au fost viraţi de Primăria Sectorului 5 “cu nişte condiţii” şi că se impunea plata unor comisioane. Astfel, aceasta a dispus subcontractarea unor lucrări de remediere la blocurile ce au făcut obiectul unuia dintre contracte către o societate comercială.

Ulterior, pentru a ascunde provenienţa sumelor de bani şi a drepturilor asupra acestora, Gabriela Gângoe-Simion l-ar fi instigat pe administratorul societăţii subcontractoare să efectueze plata unei sume de 3.000 de euro, reprezentând o parte din comisionul de 15.000 de euro pretins de Murgeanu, către o altă persoană, cu titlu de folos necuvenit, pentru exercitarea influenţei asupra directorului Stănescu Valentin şi a altor persoane din Primăria Sector 5.

Răzvan Murgeanu a fost, din iunie 2013 până în octombrie 2014, consilier de stat la Administraţia Prezidenţială în mandatul lui Traian Băsescu. Anterior, Răzvan Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei din partea PDL şi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada în care instituţia era condusă de Elena Udrea.