Armata turcă a dezminţit categoric joi orice intenţie a sa de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru deriva sa autoritară, cum au afirmat unele media străine, relatează AFP.

'La baza forţelor armate turce se află disciplina, supunerea necondiţionată şi o singură linie de comandament'', a afirmat Statul Major al armatei într-o declaraţie foarte neobişnuită, publicată pe site-ul său de Internet. ''Nu se poate vorbi despre o acţiune ilegală, care este în afara structurii de comandament sau care o compromite '', se subliniază în textul declaraţiei.

Armata turcă nu a precizat la ce informaţii de presă face referire, dar a promis demersuri judiciare împotriva oricărei informaţii ''nefondate''.

Cu toate acestea, un articol al cercetătorului american şi fost responsabil al Departamentului american al apărării Michael Rubin, publicat în Newsweek sub titlul ''Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?'', a atras multă atenţie în exteriorul ţării.

Armata turcă, a doua ca mărime, după cea a SUA, din cadrul NATO, este răspunzătoare de trei lovituri de stat — în 1960, 1971 şi 1980 — şi a înlăturat de la putere un guvern proislamist în 1997, condus de către Necmettin Erbakan, mentorul politic al lui Erdogan.

Armata este considerată în mod istoric drept o forţă majoră în politica turcă, capabilă să înlăture de la putere guverne care, în opinia sa, subminează principiile laice ale republicii moderne înfiinţate de către Mustafa Kemal Ataturk.

Erdogan, aflat la putere ca prim-ministru, apoi ca preşedinte din 2003, a redus din influenţa generalilor printr-o succesiune de reforme juridice în cadrul obiectivelor Ankarei de a adera la Uniunea Europeană.

AGERPRES