Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, marţi, la bilanţul instituţiei pe care o conduce, că Serviciul a interzis accesul în România sau a expulzat peste 340 de persoane "cu risc terorist", alte 9.000 având interdicţie de a intra în ţară, şi a gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice.

"Prioritatea noastră este siguranţa cetăţenilor pentru că terorismul, corupţia, crima organizată şi agresiunile cibernetice îi vizează astăzi în mod direct", a afirmat Hellvig, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la finalul şedinţei de bilanţ al SRI.

Directorul Serviciului spune că, în 2015, acţiunile SRI s-au tradus "prin nepermiterea intrării în ţară sau expluzarea din sânul societăţii a peste 340 de persoane cu risc terorist", iar instituţia "are în atenţie" alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional.

Hellvig a precizat şi că SRI a transmis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări, iar factorii de decizie au primit aproape 10.000 de informaţii, toate privind riscuri cu impact la nivelul cetăţenilor.

În privinţa alertelor cibernetice, specialiştii SRI au "gestionat" peste 550.000 de cazuri.

Eduard Hellvig a afirmat că toate cifrele din bilanţul Serviciului vor fi făcute publice după ce documentul va ajunge în Parlament, unde trebuie avizat de către Comisia comună pentru exercitarea controlului asupra SRI.

"În spatele fiecărui rezultat stau zeci de ofiţeri şi sute de zile de muncă şi mai stau şi adevăraţii eroi ai intelligence-ului, sursele noastre", a conchis Hellvig.