Vremea se va încălzi treptat, iar în zilele de 31 martie şi 1 aprilie se vor înregistra valori termice maxime de până la 24 de grade Celsius, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 28 martie – 10 aprilie, dată luni publicităţii.

În Banat, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi treptat, devenind caldă în zilele de 31 martie şi 1 aprilie, când se vor înregistra valori termice maxime, în medie, între 22 şi 24 de grade. Pe 2 aprilie temperaturile vor scădea accentuat, spre medii de 16 grade, urmând ca apoi regimul termic să devină apropiat de cel climatologic specific perioadei, cu valori cuprinse între 17 şi 19 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de-a lungul întregului interval şi se vor încadra, în medie, între 4 şi 8 grade. Ploi, în general slabe cantitativ, se vor semnala începând din seara zilei de 28 martie până în dimineaţa zilei de 30 martie. După data de 4 aprilie va creşte din nou probabilitatea de apariţie a ploilor, dar acestea se vor semnala local şi temporar.

În Crişana, vremea se va încălzi treptat în primele zile ale intervalului, devenind caldă pe 31 martie şi 1 aprilie, când se vor înregistra valori maxime, în medie, de 21….22 de grade. Pe 2 aprilie, temperaturile vor scădea accentuat spre medii de 14 grade, apoi regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei, cu valori cuprinse între 17 şi 19 grade Celsius. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 2 şi 6 grade de-a lungul întregului interval, exceptând noaptea de 31 spre 1 aprilie, când vor fi de aproximativ 8 grade. Ploi în general slabe cantitativ se vor semnala începând din seara zilei de 28 martie până în dimineaţa zilei de 30 martie. Din 4 aprilie, probabilitatea de apariţie a ploilor, slabe cantitativ, va creşte din nou.

În Transilvania, până spre sfârşitul primei săptămâni vremea se va încălzi treptat, devenind caldă pentru această perioadă a anului în zilele de 31 martie şi 1 aprilie, când vor fi maxime în medie între 19 şi 22 de grade. Pe 2 aprilie temperaturile diurne vor scădea accentuat spre valori medii de 13 grade, urmând ca apoi regimul termic să fie apropiat de cel climatologic specific perioadei, cu valori maxime cuprinse, în medie, între 15 şi 17 grade. Mediile temperaturilor minime nu vor avea variaţii semnificative de-a lungul întregului interval şi se vor situa între 1 şi 4 grade, iar valori uşor negative se vor înregistra doar în nopţile de 29 martie, precum şi pe 3 şi 4 aprilie. În 28 şi 29 martie se vor semnala ploi slabe pe arii restrânse, iar în prima decadă a lunii aprilie ploile sunt posibile doar izolat, cu precădere după 4 aprilie.

În Maramureş, vremea se va încălzi treptat în primele zile ale intervalului, devenind caldă pe 31 martie şi 1 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 19….20 de grade. Pe 2 aprilie temperaturile diurne vor scădea accentuat, spre valori medii de 13 grade, urmând ca apoi să devină apropiate de normele climatologice specifice perioadei, cu valori cuprinse între 16 şi 18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de-a lungul întregului interval şi vor fi cuprinse, în medie, între 2 şi 6 grade, iar valori apropiate de 0 grade se vor înregistra doar pe 29 martie şi 3 aprilie. Ploi slabe, trecătoare, sunt posibile pe tot parcursul celor 2 săptămâni de prognoză, dar în 29 martie şi după 4 aprilie acestea se vor semnala pe arii mai extinse.

În Moldova, până la sfârşitul lunii martie temperatura aerului va creşte treptat, iar vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Astfel, pe 31 martie — 1 aprilie vor fi maxime, în medie, de 20 de grade şi minime de 4…6 grade. În data de 2 aprilie, va avea loc o răcire destul de accentuată, după care regimul termic va creşte uşor, temperaturile maxime urmând a se încadra, în medie, între 12 şi 15 grade, iar cele minime se vor situa între 2 şi 6 grade, în intervalul 2 — 10 aprilie. Probabilitatea de apariţie a ploilor, slabe cantitativ, va fi mai mare în jurul datei de 29 martie şi, din nou, după 7 aprilie.

În Dobrogea, în prima săptămână, valorile maxime vor creşte, în medie, de la 12 grade în prima zi, până la circa 20 de grade, pe 1 aprilie. Apoi vremea se va răci, iar până la sfârşitul intervalului nu va mai avea variaţii importante, media termică diurnă urmând a se situa între 12 şi 14 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie similară, astfel încât, în prima săptămână, temperaturile minime vor creşte de la 3 la 8 grade, în data de 3 aprilie vor scădea cu aproximativ 4 grade la nivelul întregii regiuni, apoi tendinţa va fi, din nou, de creştere. Ploi pe arii restrânse, slabe cantitativ, vor fi posibile îndeosebi în intervalele 29-30 martie şi 8-10 aprilie.

În Muntenia, până în data de 1 aprilie, temperatura va creşte treptat şi va atinge valori maxime, în medie, de 21…23 de grade şi minime de 6…8 grade. Pe 2 aprilie vremea se va răci, temperaturile diurne vor coborî spre 14 grade, iar cele nocturne vor fi de 3…4 grade. Ulterior, în cursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, regimul termic diurn se va încadra, în medie, între 15 şi 18 grade, iar cel nocturn se va situa între 4 şi 6 grade. Ploi, pe spaţii restrânse şi slabe cantitativ, vor fi posibile cu precădere în 29 martie şi după data de 7 aprilie.

În Oltenia, la sfârşitul lunii martie vremea se va încălzi şi valorile termice vor deveni mult mai ridicate decât cele normale în această perioadă. Pe 1 aprilie, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 22…24 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 7 grade. Apoi, vremea se va răci accentuat, iar regimul termic mediu va marca o scădere de aproximativ 9 grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului, temperaturile nu vor mai suferi modificări semnificative, valorile diurne urmând a fi cuprinse, în general, între 16 şi 18 grade, iar cele nocturne, între 4 şi 6 grade. Ploi slabe, trecătoare, sunt posibile pe data de 29 martie şi, din nou, după 4 aprilie.

În primele zile de prognoză, la munte, vremea se va încălzi treptat, de la valori medii diurne de 4 grade, până la 12…13 grade în data de 1 aprilie. Apoi regimul termic diurn va marca o scădere, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză nu va mai avea variaţii semnificative, urmând a se situa, în medie, între 6 şi 8 grade. Temperaturile minime nocturne vor fi cuprinse, pe tot parcursul intervalului de prognoză, între—4 şi 3 grade, cu cele mai scăzute valori în primele nopţi şi, din nou, în jurul datei de 3 aprilie, şi cele mai ridicate în jurul datei de 1 aprilie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant ploi, va fi ridicată în ambele săptămâni de prognoză, însă cu precădere în intervalul 28 — 30 martie şi, din nou, după data de 4 aprilie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.