Prezenţa la referendumul pentru demiterea primarului comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, a fost de 34,31 la sută, potrivit comunicărilor făcute de preşedinţii celor şapte secţii de votare, însă autorităţile vasluiene nu au putut preciza dacă referendumul va fi sau nu validat.

Un număr de 860 de localnici din comuna Pungeşti s-au prezentat, duminică, la vot, la referendumul pentru demiterea primarului Mircia Vlasă, ceea ce reprezintă 34,31 la sută din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente. 

Prezenţa înregistrată este una provizorie, bazată pe datele centralizate de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Pungeşti, Nicolai Burlibaşa.

"Aceasta este raportarea finală telefonică făcută de preşedinţii secţiilor de votare. Acum aşteptăm şi procesele-verbale şi, după ce le vom centraliza, le vom comunica către Prefectură şi Judecătoria Vaslui. Nu noi suntem cei care validăm sau nu referendumul", a declarat, duminică seară, pentru News.ro, Nicolai Burlibaşa.      

Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, a susţinut că va cere, luni, autorităţilor centrale un punct de vedere oficial cu privire la validarea sau invalidarea referendumului de la Pungeşti.

"Din punct de vedere legislativ, este un haos pe această temă a prezenţei la vot, dacă referendumul se validează cu 30 sau 50 la sută din numărul alegătorilor din listele electorale permanente prezenţi la vot. De aceea, voi cere puncte de vedere, oficial, la Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne şi chiar Înalta Curte de Casaţie", a afirmat prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu.  

Potrivit acestuia, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Pungeşti, judecătorul Neculai Burlibaşa, ar fi trebuit, în mod normal, să valideze sau nu referendumul.

La Pungeşti, Prefectura Vaslui a organizat, în urma unei decizii definitive a instanţei, referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasă (PSD). Astfel, 2.506 persoane înscrise pe listele electorale permanente au fost aşteptate, duminică, la urne pentru a decide dacă primarul, aflat la finalul celui de-al treilea mandat, va rămâne în funcţie până la alegerile locale din iunie.

Cele şapte secţii de votare din satele comunei au fost deschise între orele 7.00 şi 23.00, localnicii fiind chemaţi să răspundă cu "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu demiterea primarului comunei Pungeşti, domnul Mircia Vlasă?"

Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) Pungeşti este compus din câte doi reprezentanţi ai PSD şi PNL şi preşedintele BEC, judecătorul Neculai Burlibaşa.

În februarie 2014, Prefectura Vaslui a respins cererea a 1.004 locuitori din Pungeşti care, în noiembrie 2013, au solicitat în scris organizarea unui referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasă, pe motiv că nu le mai reprezintă interesele, după ce a concesionat un teren firmei Chevron pentru explorarea gazelor de şist. 

Cele 1.004 persoane care au solicitat organizarea referendumului susţineau că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde urma să înceapă explorarea gazelor de şist. În solicitarea depusă la Prefectura Vaslui, semnatarii menţionau, printre altele, că edilul nu le mai reprezintă interesele, în condiţiile în care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de şist în comună. Mai mult decât atât, semnatarii cererii afirmau că primarul Mircia Vlasă a concesionat către firma Chevron suprafaţa de 1,92 hectare, teren pe care l-ar fi obţinut ilegal şi pe care compania petrolieră urma să îşi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

În răspunsul transmis, după trei luni de analiză, Prefectura Vaslui susţinea că este întrunit procentul de minim 25 din cei cu drept de vot din fiecare sat al comunei, chiar dacă 49 din cele 1.004 semnături sunt invalide. În schimb, reprezentanţii Prefecturii apreciau ca netemeinice motivele invocate în cererea de organizare a referendumului, aşa cum sunt cerute de Legea 215/2001 privind administraţia publică locală. 

"În urma analizării cererii sub aspectul motivelor invocate de iniţiatorii organizării referendumului, apreciem că acestea nu pot fi reţinute sub aspectul nesocotirii de către primar a intereselor generale ale colectivităţii locale sau al neexercitării de către acesta a atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. Astfel, se afirmă că primarul comunei Pungeşti nu a consultat cetăţenii în legătură cu exploatarea gazelor de şist. Acest aspect nu poate fi reţinut, în condiţiile în care primarul comunei Pungeşti a iniţiat un proiect de hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul comunei Pungeşti, care a fost aprobat de Consiliul Local (CL) Pungeşti pe 27 februarie 2013 (hotărâre revocată ulterior tot de CL Pungeşti, la solicitarea Prefecturii, din cauza nerespectării condiţiilor legale - n.r.)", se arăta în motivarea Prefecturii Vaslui.

Ulterior, Tribunalul Braşov a respins plângerile făcute de mai multe asociaţii neguvernamentale împotriva deciziei prefectului de Vaslui din 2014, care nu a admis cererea privind organizarea referendumului.

Reprezentanţii asociaţiilor au făcut recurs, iar în decembrie 2015 Curtea de Apel Braşov a decis ca referendumul din comuna Pungeşti să fie organizat.