Anchetatorii ruşi au anunţat că, în incendiul care a cuprins epava avionului companiei Fly Dubai, au fost grav deteriorate cutiile negre din cabina de pilotaj şi va fi nevoie de mai mult de o lună pentru a decoda înregistrările ultimelor minute ale zborului FZ981, transmite Reuters.

”Înregistrările pe care le-am primit sunt grav avariate din punct de vedere mecanic. Specialiştii au început inspecţia. Ei au deschis şi au scos modulele de memorie din învelişul care le protejează, însă va fi nevoie de muncă suplimentară pentru a conecta cablurile şi a pregăti copierea datelor”, a declarat Comitetul Rus de Aviaţie.

Potrivit legii internaţionale, ancheta va fi condusă de agenţia rusă pentru siguranţa transporturilor aeriene, care va colabora cu specialişti din Statele Unite, unde a fost produs avionul, şi cu reprezentanţi din Emiratele Arabe Unite.

Zborul FZ981 s-a prăbuşit în apropiere de pista aeroportului Rostov pe Don, în timpul celei de-a doua încercări de aterizare în condiţii de vreme nevaforabile. Toţi cei 55 de pasageri şi 7 membri ai echipajului au fost ucişi, după ce avionul a explodat în flăcări la 50-100 de metri de pistă.

Guvernatovul regiunii Rostov a precizat că o cauză probabilă a accidentului aviatic ar putea să fie vântul puternic din laterală, care bătea în rafale de 50-80 kilometri pe oră. De asemenea, vântul a determinat trimiterea a două zboruri spre alte aeroporturi din zonă, după ce vineri municipalitatea din Rostov pe Don a emis o alertă de furtună.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a mai informat că investigatorii au exclus ipoteza terorismulu. Cel mai probabil, condiţiile meteo au fost cauza accidentului şi pilotul a încercat, după survolări repetate, o a doua aterizare, însă coada avionului a intrat în coliziune cu pista.

Presa de stat rusă informează că vântul la momentul accidentului bătea cu 97 km/oră.

De asemenea, o anchetă a fost lansată de către Comisia Investigativă Rusă,care a luat în calcul trei posibile cauze.

”Mai multe ipoteze ale incidentului sunt investigate, inclusiv eroare umană, defecţiune tehnică, precum şi alţi factori”, a declarat şeful comisiei, Vladimir Markin, citat de Ria Novosti.

Conform unor informaţii transmise de aceeaşi agenţie, personalul de la faţa locului a recuperat cutiile negre ce înregistrează datele zborului, precum şi comunicaţiile din cabian de pilotaj.