Încă un copil cu sindrom hemolitic-uremic este tratat la Spitalul Marie Curie din Capitală.

Cel de-al patrulea copil aflat la Marie Curie este o fetiţă din Bucureşti, în vârstă de un an si două luni, adusă marţi dimineaţă de la Institutul Matei Balş, unde fusese internată în urmă cu câteva zile. Medicul a precizat că în acest caz este o vorba despre o formă incompletă de sindrom hemolitic uremic.

Medicul Mihaela Bălgrădean a mai declarat că nu întotdeauna sunt prezente toate simptomele, mulţi copii neavând insuficienţă renală acută, dar având celelelate manifestări ale bolii, care sunt foarte severe. Ea a avertizat că manifestarea comună în cazul tuturor acestor copii este boala diareică, motiv pentru care aceste simptome trebuie luate în serios de către părinţi.

Din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Şefa secţiei de nefrologie a unităţii medicale, doctor Mihaela Bălgrădean, a spus că fetiţa are o formă incompletă a sindromului. Între timp, unul dintre copiii transferaţi săptămâna trecută din Feteşti, cel care mâncat supă de pui, va fi externat astăzi.

În schimb, celălat, cel căruia i-au fost date sarmale este în stare gravă şi va urma tratament o perioadă îndelungată, a mai spus medicul. Copilul din Mioveni, transferat luna trecută, va fi externat, cel mai probabil mâine.

Medicul Mihaela Bălgrădean a mai spus ca sindromul hemolitic-uremic are manifestări similare, dar a precizat că nu a fost depistată aceeaşi tulpină de E.coli în cazul tuturor.

Pe de altă parte, şapte din angajaţii de la fabrica de brânzeturi Brădet au fost depistaţi cu E.coli. În trei dintre cazuri, oamenii prezintă verotoxină, care provoacă apariţia sindromului hemolitic-uremic, scrie bucurestifm.ro.

În plus, a mai fost depistat E.coli patogen şi în probele recoltate de la doi dintre angajaţii fermei care furnizează lapte pentru Brădet.
Aceşti salariaţi nu lucrează însă la îngrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

Potrivit DPS Argeş, este posibil că personalul de la Brădet să nu fi respectat regulile de igienă individuală în timpul programului de lucru.

Angajaţii care lucrează cu manipularea produselor lactate au fost sancţionaţi, au fost trimişi acasă şi se recomandă ca ei să nu îşi reia activitatea decât cu aviz medical.