Jihadiştii din Frontul Al-Nusra, ramura siriană a Al Qaida, au anunţat că vor lansa o ofensivă în Siria în următoarele 48 de ore, după ce Rusia, aliat al preşedintelui Bashar al-Assad, a început marţi să-şi retragă trupele, relatează AFP.

Este clar că Rusia a suferit o înfrângere şi, în următoarele 48 de ore, Frontul Al-Nosra va lansa o ofensivă în Siria', a afirmat marţi pentru AFP prin intermediul Skype un comandant al acestei grupări.

Ca urmare a loviturilor aeriene ruse în Siria începând cu data de 30 septembrie, Al Qaida aliată cu grupări islamiste a pierdut mai multe sectoare în provincia Latakia (vest), precum şi o mare parte din provincia Alep (nord).

'Noi nu suntem angajaţi' în armistiţiul intrat vigoare la 27 februarie la iniţiativa Rusiei şi a SUA, a spus comandantul Al-Nusra, făcând aceste declaraţii sub rezerva anonimatului.

Rusia, care sprijină regimul sirian, se retrage, dar acesta din urmă nu este capabil să menţină teritoriile cucerite, a mai adăugat el.

'Fără loviturile ruse, noi am fi astăzi în (oraşul) în Latakia', a remarcat el. Provincia Latakia, locuită în principal de minoritatea alawită, este fieful familiei lui Al-Assad.

Potrivit acestui cadru militar al Frontului Al-Nusra, 'ruşii nu mai vor să se sacrifice pentru acest regim, care practic s-a prăbuşit'.

Bombardierele ruse au început marţi să părăsească Siria, în urma anunţului surpriză al preşedintelui Vladimir Putin privind retragerea celei mai mari părţi a contingentului militar rus din Republica Arabă Siriană.

Cu toate acestea, aviaţia rusă va continua campania aeriană împotriva 'ţintelor teroriste', a declarat un responsabil militar rus în Siria.

Agerpres