Cristian Borcea, fost acţionar al lui FC Dinamo, a ajuns la această oră la sediul DIICOT pentru audieri în dosarul instrumentat de procurori cu privire la cheltuirea unui milion de dolari de către FRF.

Cristian Borcea a fost adus cu duba la DIICOT. El execută o pedeapsă de 6 ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Transferurilor”, primită în primăvara lui 2014, la Penitenciarul Jilava.

La audieri a fost adus odată cu el şi Vasile Avram, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. La rândul său, el execută o pedeapsă de 3 ani de închisoare în dosarul "Mită în elicopter", primită în aprilie 2015, la Penitenciarul din Găeşti.

Săptămâna trecută au fost audiaţi alţi oameni importanţi din fotbalul românesc: Dumitru Dragomir, Patriţiu Abrudan, Iuliu Mureşan, Cornel Şfaiţer, Ştefana Stana - reprezentantul cluburilor de Liga a 2-a în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, Dumitru Costin - fost preşedinte al Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori şi Marian Rusen - preşedintele clubului Juventus Colentina.

Potrivit anchetatorilor, baza sportivă de la Buftea ar fi fost supraevaluată pentru a putea ascunde un milion de dolari din banii FIFA. Ei au demarat ancheta în urma unor articole din „Prosport” şi au indicii că numai pentru proiectarea bazei s-ar fi umflat factura de 20 de ori. În acte, şi grupurile sanitare sau terenurile de fotbal au costat mult peste preţul pieţei.

Dosarul investiţiilor în baza sportivă Buftea este însă la început. Procurorii au chemat deja la audieri o parte din membrii comitetului executiv al FRF în perioada 2009-2012. Din comitetul executiv al Federaţiei fac parte 14 membri, reprezentanţi ai cluburilor din toate diviziile şi ai comisiilor de arbitraj.

Ancheta procurorilor vizează chiar anul 2009. Atunci se semna contractul prin care la Buftea urma să fie construită una dintre cele mai moderne baze sportive de fotbal din România.

Pe cele 4,77 de hectare puse la dispoziţie de primăria Buftea, Federaţia a construit două terenuri sintetice de fotbal, două terenuri cu iarbă, o tribună de 450 de locuri, vestiare şi două instalaţii de nocturnă. Baza are şi un hotel unde sunt cazaţi fotbaliştii în timpul cantonamentelor. Totul pentru 4 milioane de dolari. Anchetatorii cred însă că ridicarea bazei a costat doar 3 milioane de dolari şi înceracă acum să vadă unde s-a dus diferenţa de un milion de dolari.

Procurorii au indicii că facturile ar fi fost umflate.

Digi 24