Şoimii Libertăţii Kurdistanului, o grupare disidentă a mişcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat vineri seară atentatul comis miercuri la Ankara, soldat cu 28 de morţi, informează ziarul Le Figaro.

Gruparea Şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK) a difuzat vineri seară o înregistrare în care anunţă că atentatul de la Ankara este o reacţie la operaţiunile turce împotriva etnicilor kurzi.

Gruparea TAK nu face parte oficial din mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar Guvernul de la Ankara susţine că cele două organizaţii kurde colaborează strâns.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a atribuit atentatul de la Ankara unei alte mişcări kurde, Partidul Uniunii Democratice (PYD), activ în Siria şi Irak, care a negat orice implicare.

Administraţia de la Ankara încearcă, pe fondul unor disensiuni cu SUA şi UE, să atribuie insurgenţilor kurzi responsabilitatea atentatului de la Ankara, deşi gruparea YPG a respins acuzaţiile, anunţând că atacul a fost comis de reţeaua teroristă Stat Islamic. Premierul Ahmet Davutoglu a declarat, joi, că atentatul comis miercuri seară la Ankara, soldat cu 28 de morţi, este opera grupării Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), activă în Siria, în complicitate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). În acest context, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a intensificat raidurile aeriene antikurde în nordul Irakului.

În urmă cu câteva zile, Turcia şi Statele Unite avuseseră un schimb dur de replici din cauza grupului kurd YPG. Ankara susţine că organizaţia kurdă cooperează cu Rusia în Siria şi este asociată cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care are de mult timp revendicări teritoriale în Turcia.

Mediafax