Rebelii din provincia siriană Alep (nord) s-au retras din trei localităţi ameninţate de lovituri aeriene ruse, permiţând astfel forţelor kurde să preia controlul asupra acestora, a relatat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

După lupte limitate între rebeli şi kurzi în localităţile Merenar, Aqlamiya şi Deir Jamal, locuitorii au cerut rebelilor să se retragă de teama loviturilor ruseşti', care sprijină ofensiva armatei regimului, a indicat pentru agenţia franceză de presă Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, organizaţie neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, care dispune de o vastă reţea de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), principala forţă kurdă în Siria, a preluat controlul duminică seara asupra celor trei localităţi, la numai câteva zile după ce ocupase alte trei oraşe.

Insurgenţii sunt prinşi 'în cleşte' acum în partea de nord a provinciei de miliţiile kurde, trupele regimului şi jihadiştii Statului Islamic (SI). Kurzii luptă independent de rebeli şi regimul de la Damasc.

Fiecare dintre beligeranţi încearcă să-şi extindă zona de control în această provincie-cheie de la frontiera cu Turcia. Kurzii doresc 'să-şi extindă teritoriul' în respectiva provincie, care corespunde unuia din cele trei 'cantoane' ale administraţiei autonomiei kurde.

La rândul său, armata regimului sirian, sprijinită aerian de Rusia, continuă să avanseze spre oraşul rebelilor Tall Rifaat, situat la numai 20 de kilometri de frontiera turcă. 'Loialiştii sunt acum la 5 kilometri după ce au recucerit de la rebeli un sat', a indicat directorul OSDO. 

Bătălia pentru Alep ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru războiul sirian pentru că o pierdere totală a acestui al doilea oraş ca mărime din Siria, împărţit în două după 2012, ar putea slăbi în mod substanţial grupările rebele, în dificultate pe alte fronturi.

AGERPRES