Bruxellesul a făcut apel sâmbătă dimineaţă la Turcia să-şi deschidă frontiera pentru cele câteva mii de refugiaţi sirieni blocaţi la graniţa turcă fugiţi din calea ofensivei armatei siriene, sprijinită de aviaţia rusă, amintindu-i Ankarei de obligaţiile pe care şi le-a asumat în conformitate cu dreptul internaţional, relateaza Agerpres.

Conform celor mai recente date furnizate de ONU, 20.000 de persoane s-au strâns deja de partea siriană a postului respectiv de frontieră, în timp ce, potrivit unor estimări, ofensiva regimului sirian în provincia Alep (nordul Siriei), susţinută de peste o mie de raiduri aeriene ruseşti, a obligat aproape 40.000 de civili să-şi abandoneze locuinţele de luni.

'Toată lumea a văzut imaginile din Alep, zecile de mii de persoane care fug pentru a-şi salva viaţa', a afirmat ministrul luxemburghez Jean Asselborn. 'Avem o mare probabilitate de a avea un nou mare aflux mare de refugiaţi' în Europa, a continuat Asselborn. 'Este consecinţa atacurilor nediscriminatorii cu bombe asupra Alepului şi a împrejurimilor sale', a acuzat el.

'Convenţia de la Geneva, care stipulează că refugiaţii trebuie primiţi, este în continuare valabilă', a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de externe, Johannes Hahn, sosind la o reuniune a Uniunii Europene la Amsterdam.

Turcia a închis punctul său de frontieră de la Oncupinar (numit Bab al-Salama de partea siriană), situat la sud de oraşul turc Kilis, astfel încât vineri nicio intrare pe teritoriul turc sau ieşire din el nu a fost autorizată.